Microsoft krijgt er weer van langs….

23 januari 2008

En weer weet Microsoft het bloed onder de nagels van een of andere groep vandaan te halen, terecht of onterecht. Nu zijn de webontwikkelaars weer kwaad. Zij reageren namelijk verbijsterd op een besluit van Microsoft om in de nieuwe Internet Explorer 8 (IE8) niet standaard te bestaande webstandaarden te gebruiken. In december 2007 doorstonddeze nieuwe Microsoft-browser nog zonder al teveel moeite de Acid-2-test die de compatibiliteit van browsers aan de bestaande webstandaarden toetst. Webontwikkelaars waren hierover zeer verheugd want dit maakte het ontwikkelen van websites op basis van bestaande (hoewel soms niet eenduidig uit te leggen) webstandaarden mogelijk zonder rekening te hoeven houden met een specifieke browser. Dit gaat nu echter niet op. Op de Internet Explorer-blog liet Chris Wilson, platform architect voor IE bij Microsoft, gisteren weten dat de nieuwe en geavanceerde functies van de browser, 'super standards' genaamd, standaard zijn uitgeschakeld om de backward compatibility van de browser te kunnen garanderen. Schrijvend over de gevolgen van de veranderingen die door Microsoft in IE 7 werden aangebracht, legt Wilson het grote dubio uit waar Microsoft voor staat. 'Many of those changes made IE incompatible with content that was already part of the Web. It turned out by the time IE7 shipped in late 2006, roughly half of the top 200 U.S. Web sites were in 'standards mode.' Many of those sites had been 'opted in' to standards mode by a tool that generated their content; many of them had probably been hand-coded by someone who was trying to do the right thing, and make their HTML code valid according to the W3C. Regardless, users of those sites expected them to keep working the same, even when they downloaded a new version of IE. Unfortunately, that didn't happen'.


Volgens Wilson zijn de compatibiliteitsproblemen de schuld zowel van Microsoft als van de webontwikkelaars zelf. 'Developers of many sites had worked around many of the shortcomings or outright errors in IE 6, and now expected IE 7 to work just like IE 6', zo schrijft hij. 'In many cases, these sites would have worked better if they had served IE7 the same content and stylesheets they were serving when visited with a non-IE browser, but they had 'fixed their content' for IE. Sites didn't work, and users experienced problems'. Door een metatag in de website-code te plaatsen kan een webontwikkelaar de mode inschakelen en op die manier de website laten profiteren van de nieuwe standaarden binnen IE8. Wanneer de tag niet wordt geplaatst is een site niet IE8 compliant, en toont IE 8 de site zoals IE6 of IE7 dat nu doen. Volgens Wilson is het de perfecte oplossing; het is een balans tussen ondersteuning van nieuwe standaarden en het garanderen van backwards compatibility. 'We believe this approach has the best blend of allowing web developers to easily write code to interoperable web standards while not causing compatibility problems with current content. We also think this approach allows developers to opt in to standards behavior on their own schedule and as it makes sense to them, instead of forcing developers into a responsive mode when a new version of IE has different behavior on their current pages. I'm excited by all the standards work we're doing in IE8; I'm even more excited that we won't cause a lot of compatibility problems for our users and web developers'. IE 8 kent dus drie verschillende verschijningen. Volgens Wilson: I'll summarize, though, that: 1. 'Quirks mode', remains the same, and compatible with current content; 2. 'Standards mode', remains the same as IE7, and compatible with current content; en 3. If you (the page developer) really want the best standards support IE8 can give, you can get it by inserting a simple element'. Hoewel de manier van denken van Microsoft begrijpelijk is (behalve het feit dat voor Microsoft 'standaard' net even iets anders is dan voor de rest van de wereld) zijn er veel negatieve en kritische reacties op dit besluit. Die reacties variëren van woeste webontwikkelaars die zich afvragen waarom ze een tag moeten toevoegen om aan te kunnen tonen compliant te zijn aan standaarden die een nieuwe versie van een browser als uitgangspunt genomen zou moeten hebben, tot de wat mildere reacties die zich afvragen waarom de beste standaardenoptie niet standaard is ingeschakeld en met een metatag kan worden uitgeschakeld. De meest treffende reactie was van Blaise Kal: 'I want to code to standards, not browser versions. The ideal web is a web where you don’t have to think about differences between browsers – because there are none. Now Microsoft is moving away from that ideal by introducing another rendering trigger, while there should be only one. A strict doctype should trigger standard-compliant rendering for all browsers'. In ieder geval: met het standaard uitzetten van die 'beste standaarden'-optie komt de browser ook niet meer door de Acid-2-test. Tja, je kunt niet alles hebben….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.