Kostenbesparing door ‘groene IT’

22 januari 2008

De Amerikaanse overheid kan miljoenen dollars besparen door groene IT in te zetten. Op de CeBIT-beurs in maart in Hannover zal het belangrijkste thema gaan over groen IT-beleid. Onderzoek naar de kostenbesparingen die gemaakt kunnen worden door de toepassing van groene IT heeft als conclusie opgeleverd dat de Amerikaanse federale overheid de komende vijf jaar minimaal een miljard dollar kan besparen door rekencentra, computers en computernetwerken minder energie te laten verbruiken. Het onderzoek schat dat het toepassen van virtualisatie, slimme koeling en het terugdringen van het grote aantal servers jaarlijks een besparing van 192 miljoen dollar oplevert. Dat is bijna twee miljard dollar in tien jaar tijd. Bedrijven als HP en Intel ondersteunen de conclusies van de onderzoeksrapportage. Het kost de Amerikaanse federale overheid nu jaarlijks ongeveer 480 miljoen dollar om haar rekencentra van energie te voorzien. 'Groenere' technieken in alleen al de rekencentra kunnen de eertkomende jaren ongeveer 9,5 miljard kilowatturen besparen.


Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse overheid jaarlijks 82,4 miljoen dollar kan besparen door energiezuinige pc's te gebruiken. Op de 300 miljoen dollar die dat nu jaarlijks kost is dat een hoog percentage. Dankzij energiezuinige pc's zouden ongeveer 1,3 miljard vaten olie per jaar kunnen worden uitgespaard. HP en Intel participeren in het Climate Savers Computing Initiative. Dit is een initiatief van de IT-industrie zelf, die daarmee hoopt zelf de industrie 'groener' te kunnen maken. Een eerste doel is het halveren van het energieverbruik van computers in 2010. Samen met de andere initiatiefnemers Dell, EDS, Google, Lenovo, Microsoft en het Wereld Natuur Fonds verkondigen ze deze boodschap op de komende CeBIT-beurs (4 tot 9 maart, Hannover). Op CeBIT zal verder een 'Green IT Village' worden gebouwd, waaraan ook AMD, Delta Electronics, eBay, Fujitsu, Hitachi, Marvell Semiconductor, NEC, Sun and Supermicro deelnemen. Ernst Raue, voorzitter van de Deutsche Messe, die CeBIT organiseert, zegt: 'CeBIT will provide a single unified platform for discussion of all the key issues relating to Green IT. At a time of rapidly rising energy prices, Green IT offers business users the potential for significant savings in energy costs'. Het Climate Savers Computing Initiative 'has set the goal of reducing the power consumption of computers – and therefore their Co2 emissions – by 50% by the year 2010. This is to be achieved primarily through the use of more efficient components and by increasing the use of power management capabilities. We seek to reduce global CO2 emissions from the operation of computers by 54 million tons per year, equivalent to the annual output of 11 million cars or 10-20 coal-fired power plants', zo zegt een woordvoerder van HP.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.