Groene ICT zit in de lift, zegt Forrester

8 januari 2008

Het aantal managers dat zich met 'groene' ICT bezighoudt stijgt, zo stelt researchbureau Forrester in het rapport 'Green Progress in Enterprise IT', geschreven door de analist Christopher Mines. Toch blijken deze managers nog altijd een minderheid te vormen. In de eerste helft van 2007 was milieuvriendelijk aankoopbeleid een zorg van ongeveer een kwart van de ICT-managers in Europa en Amerika. In de tweede helft van dat jaar steeg dat naar ruim een derde van de managers. Uiteraard, en dat is natuurlijk niet echt verwonderlijk, vinden de meeste bedrijven energiezuinigheid vooral van belang vanwege kostenbesparingen. De bewustwording met betrekking tot het milieu is echter volgens Forrester wel degelijk groeiende: in oktober gaf 29 procent van de ondervraagde ICT-managers aan ‘volledig op de hoogte’ te zijn van ontwikkelingen op het gebied van groene hardware. Een half jaar eerder was dat nog maar 15 procent. Van de ICT-bedrijven die zich niet bezighouden met het milieu, geeft 15 procent aan daarvoor wel plannen te hebben. Een kwart is bezig met het opstellen van richtlijnen voor milieuvriendelijk beleid en 39 procent overweegt dat te doen. Forrester onderzocht 130 bedrijven in Europa en Amerika.


'As of October, 38 percent of IT professionals said that their companies were using environmental criteria in their evaluation and selection of IT equipment, compared with 25 percent in our April survey', zo stelt het rapport. 'When asked what was motivating their decisions to embrace more sustainable practices, the No. 1 motivator, shared by 55 percent of all respondents, was to reduce energy-related operating expenses. No surprises there. However, the No. 2 motivator cited by 50 percent of respondent was doing the right thing for the environment'. Uiteraard is het wel de vraag hoe deze resultaten te duiden: 130 bedrijven is niet echt een groot aantal en het is dus nog maar de vraag of de resultaten van de analyse betrouwbaar zijn. Volgens Christopher Mines, vice president bij Forrester, is duidelijk dat fabrikanten hun boodschap en oplossingen op deze trend moeten instellen. Steve Brazier, president bij Canalysis, heeft echter een kanttekening: 'Zolang hardware na twee jaar al oud is en er dus een soort wegwerpmentaliteit bestaat in de IT-industrie zou ik voorzichtig zijn mijn groene intenties te veel te benadrukken'. ICT is volgens Gartner verantwoordelijk voor 2 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2, evenveel als de luchtvaartindustrie. Andere onderzoeken beweren dat ICT zo'n 4 à 5 procent van het wereldwijde energieverbruik voor zijn rekening neemt. Daarbij komt dat de productie van een computer belastend is voor het milieu. Voor de vervaardiging van een PC is 200 keer zijn eigen gewicht in materialen nodig. Ter vergelijking: voor de vervaarding van een koelkast is dat maar twee keer het eigen gewicht. Het aantal computers zal in de toekomst niet afnemen, integendeel. Men probeert steeds meer mensen online te krijgen, om iedereen toegang te geven tot informatie. Daarvoor zouden meer computers en meer servers nodig zijn, die ook energie vragen. Greenpeace heeft groene IT onder de aandacht gebracht door een lijst te maken van hardwareverkopers die milieuvriendelijk te werk gaan. In die rangschikking doet Apple het slecht omdat ze gevaarlijke stoffen gebruiken, Lenovo kreeg het beste rapport wegens de terugname van afgedankte materialen. Een hele tijd na het uitkomen van de studie kondigde Apple aan groener te worden door gevaarlijke materialen te weren. Op 28 november liet Google weten de groene toer op te gaan. Het bedrijf wil zijn milieuefficiëntie verhogen en zelf hernieuwbare elektriciteit gaan produceren. Streefdoel is om binnen enkele jaren één gigawatt aan groene energie te kunnen produceren die bovendien goedkoper is dan dezelfde opgewekte hoeveelheid uit steenkool.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.