Citizendium is jarig: ligt het op koers ?

10 december 2007

Citizendium, de wiki-encyclopedie gecontroleerd door experts, opgericht door Wikipedia medeoprichter Larry Sanger, is net een jaar geworden. Sanger bracht een uitgebreide statusrapportage naar buiten, waarin hij stelt dat Citizendium zich in snel tempo aan het vormen is en dat het op het punt staat om belangrijke voortgang te boeken in de realisering van haar doelstelling: het de wereld tonen dat het een beter kennismodel vertegenwoordigt dan Wikipedia. De site kan echter nog steeds de critici niet van zich afschudden die zich ten zeerste afvragen of dat model werkbaar is. In februari van die jaar waren er nog maar acht artikels die de status 'approved' hadden verworven van de expert-redacteuren van de site. Dat zijn er nu ongeveer 46. Dat lijkt nog steeds niet echt indrukwekkend, maar Sanger wijst er op dat ' article creation and approval are accelerating' en stelt dat de artikelen van Citizendium in ieder geval van veel betere kwaliteit zijn dan die van Wikipedia. 'This, I hope you'll agree, counts for something'.

Tim Lee, een onderzoeker verbonden aan het Cato Institute en een zeer frequente auteur op Ars Technica, gelooft niet veel van de gloedvolle retoriek van Sanger. In een blog posting, ziet Lee Citizendium's inspanningen als niet indrukwekkend genoeg om mensen te trekken die best willen bijdragen, maar die skeptisch zijn om bij het project betrokken te raken omdat zij geen inspanningen willen doen als de zekerheid niet bestaat dat het een nuttige, blijvende bijdrage is. Lee noemt het hele Citizendium-project 'a solution in search of a problem'. In een interview voegt hij daaraan toe: 'The question is whether there are multiple distinct niches that a single encyclopedia can't serve simultaneously. If multiple niches existed, you might see different encyclopedias evolving to fill each niche. But I'm having a hard time imagining what those different niches might be. A single, comprehensive encyclopedia would seem to be more useful to almost everyone than multiple, smaller encyclopedias. If that's true, then barring major screw-ups, Wikipedia will be the dominant wiki-based encyclopedia for the foreseeable future'. Sanger is gewend aan deze kritiek, die vanaf het begin zijn project heeft achtervolgd. Hij heeft vaak de tijd genomen om punt voor punt de kritiek te weerleggen. Maar Het Citizendium-project gaat een ander probleem krijgen: geld. 'We have gotten by with one full-time employee (me) and $40,000', schrijft Sanger in zijn jaarlijkse update. 'But it helps that I've been supported via speaking and writing fees, and frankly, we do need more money'. Sanger is een onbetaalde vrijwilliger, maar wil meer geld bijeen gaan brengen, zodat hij in 2008 meer tijd kan steken in ontwikkeling van het platform. Maar Sanger blijft geloven in zijn project. 'In January', zo zegt hij, 'articles were created at a rate of 4.3 per day; now, more than 14 a day are being started. 2,000 people have signed up for accounts, even if most don't actually contribute'. En met een beetje geluk bereikt Citizendium nu het punt waarop de massa's het gaan ontdekken. 'Our fundamentals are extremely solid', zo schrijft hij. 'There is an unfulfilled need for an expert-guided, open, free encyclopedia under responsible management. A huge number of people know about us, and they just need a little push to get involved.When enough of them do, we will reach a tipping point—our visible growth will cause an avalanche of interest among our inactive supporters, who will then be convinced that, indeed, we really are a going concern'. Tot dat moment echter is Wikipedia een grotere trekker.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.