Google in gratis online opslag

27 november 2007

Google wil consumenten online opslag gaan bieden, zo meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf wil deze nieuwe service al binnen enkele maanden uitrollen. De centrale opslag is bij Google bekend onder de naam 'My Stuff'. Ze zou gedeeltelijk gratis te gebruiken zijn. Als er meer ruimte dan de standaardhoeveelheid nodig is, dan dient daarvoor te worden betaald. De dienst wil zich op alle soorten gegevensbestanden richten. Een voordeel van de opslag bij Google is dat de bestanden na inloggen via elk aan het internet gekoppeld apparaat beschikbaar zijn. Nieuw is dat Google het ook mogelijk wijl maken om gebruikers onderling gegevens te laten uitwisselen. Google biedt al (in beperkte mate) opslag aan. Gebruikers van Picasa krijgen gratis 1GB opslagruimte voor hun fotoalbums. Die opslagcapaciteit is tot 400 GB uit te breiden, tegen betaling uiteraard. Gmail biedt de gebruiker 5GB aan opslag, waarbij door middel van Gmail-drive de geboden opslagcapaciteit ook gebruikt kan worden als backup-drive. De concurrentie staat niet stil. Microsoft biedt met de testversie van Windows Live SkyDrive 1GB gratis opslag, terwijl Yahoo's Briefcase ook het online opslaan van bestanden mogelijk maakt.


'My Stuff' heeft nog een paar hobbels te nemen. Zo zijn er de nodige bedenkingen geuit over de privacybescherming bij dergelijke diensten. De mogelijkheid om bestanden onderling uit te wisselen is problematisch in relatie tot de auteursrechten. Daarnaast hebben gebruikers geen toegang tot hun gegevens als ze offline zijn, maar via Google Gears kan er offline gewerkt worden met webapplicaties. Tenslotte (en wellicht is dat het grootste probleem) moet bij de introductie van de dienst de beschikbare capaciteit in de rekencentra van Google worden vergroot. Vorige maand werd nog bekend dat het bedrijf door het succes van zijn Gmail-dienst dringend om meer hardeschijfruimte verlegen zit. Een woordvoerster van Google liet weten dat opslag goede groeimogelijkheden voor het bedrijf biedt, aangezien het 'is an important component of making Web [applications] fit easily into consumers' and business users' lives'. Een analist beoordeelt het initiatief als volgt: 'Google's market power and focus on providing easy-to-use services heighten its chances of having an impact. Google is hoping to distinguish itself from existing online storage services partly by simplifying the process for transferring and opening files. Along with a Web-based interface, Google is trying to let users upload and access files directly from their PC desktops and have the file storage behave for consumers more like another hard drive that is handy at all times'. Het initiatief draagt zeker bij aan de uitdagingen die Microsoft, zowel qua besturingssysteem als qua kantoorsoftware, moet zien te overwinnen. Het kan een verschuiving teweeg brengen naar 'web-based computing'. Het heeft tevens de potentie om het gebruik van PC's te beinvloeden en vooral in het verlagen van de consumentenbehoeften aan grote harde schijven e.d. Google kan met deze opslagdienst een andere slag slaan, namelijk nieuwe klanten trekken naar al bestaande Google-diensten die vooral concurreren met Microsoft's software. Chris Capossela van Microsoft zegt dat 'the company believes users want both software on their computers and Internet-based services. Most consumers don't trust such Web-based storage options, and Google will not be able to use storage to steer users to its other services if those services aren't great to begin with. We've spent so much time and energy understanding how to give customers the utmost assurance of their privacy'. Google overigens verzekert dat privacy geen probleem is: 'It is certainly approached with the utmost sensitivity on our end. We have extensive safeguards in place currently to protect our user data and we have a very strong track record in this regard'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.