Mozilla Prism: Web 2.0. vanaf de desktop

26 oktober 2007

Mozilla Labs maakte donderdag bekend dat WebRunner voortaan officiele Mozilla-software is. WebRummer, dat de scheiding tussen webapplicaties en zelfstandige toepassingen wil laten vervagen, wordt verspreid onder de naam 'Prism'. Webapplicaties, zoals Gmail, Live Office of telebankier-pagina's kunnen op die manier als 'echte' applicaties worden benaderd. De applicaties krijgen een eigen icoon op het bureaublad, maar ook is de browser niet langer zichtbaar als de applicatie draait. Wie gebruik maakt van een online tekstverwerker ziet met Prism geen browser-knoppen en -balken meer, zoals de back-knop of de adresbalk, maar alleen de interface van de online applicatie. Prism wil er ook voor zorgen dat de webapplicatie door het besturingssysteem als zelfstandige applicatie behandeld wordt, wat bij zal dragen aan de stabiliteit en de bruikbaarheid. Prism wordt door Mozilla neergezet als een eerste uit een serie softwarepakketten die een brug slaan tussen Internet en desktop. Op die manier wordt het werken met Web 2.0. applicaties, de 'nieuwe' hype van dit moment, een stuk eenvoudiger. Met Prism moeten suites als Adobe Air en Microsoft Silverlight beconcurreerd worden.

Mozilla Labs spreekt van 'a series of experiments to bridge the divide in the user experience between web applications and desktop apps and to explore new usability models as the line between traditional desktop and new web applications continues to blur'. Prism is niet bedoeld om in plaats van de browsre te komen. Mozilla herkent dat sommige sites zich als applicatiesoftware gaat gedragen en Prism is een manier om gebruikers de mogelijkheid te geven met webapplicaties om te gaan alsof het desktopapplicaties zijn. Terwijl websites steeds meer gaan lijken op applicaties en ook steeds meer offline gegevensopslag gaan ondersteunen kunnen experimenten als Prism, als ze wat robuuster worden, een nieuwe manier worden waarop met Web 2.0. applicaties wordt omgegaan. Een manier die die applicaties meer acceptabel maakt voor een groot gedeelte van de 'workforce'. Voor het uitproberen van Prism: kijk bij Mozilla Labs. Pas wel op want de enige nu nog beschikbare versie is die voor Windows! Versies voor Linux en voor de Apple Mac komen uit in de komende weken. Het openen van Prism laat een opdrachtenscherm scherm, waarin kan worden aangegeven welke URL geladen moet worden, hoe de applicatie moet worden genoemd en op welke plaats op het scherm het icoon moet worden geplaatst. Vanaf dat moment is dubbelklikken op het icoon voldoende om een window op te starten met daarin de geselecteerde site, net zoals bij een gewone desktopapplicatie. 'Prism is pretty bare bones, it’s basically a Firefox-like window sans the tool and address bars', zo zegt een analist. 'Regrettably there doesn’t seem to be a way to enable Firefox add-ons, though it’s not hard to imagine an option to do so making its way into the Prism set up dialogue'. Mozilla heeft grote plannen met Prism. Er is geen ondersteuning voor een offline scenario, waardoor de webapplicaties echte desktop-applicaties worden, maar Mozilla Labs laat weten dat het 'is working to increase the capabilities of those apps by adding functionality to the Web itself, such as providing support for offline data storage and access to 3D graphics hardware'. Prism is een open source alternatief voor AIR (Adobe Integrated Runtime), software om desktop applicaties te ontwikkelen met gebruikmaking van webtechnologie. 'While traditionally users have interacted mostly with desktop applications, more and more of them are using Web applications. But the latter often fit awkwardly into the document-centric interface of Web browsers', zo wordt op de Mozilla Labs' blog vermeld. 'Prism will allow new innovative applications on the Web to integrate into the user's desktop experience without any additional development effort for the applications' creators', zo schrijft Alex Faaborg, de ontwikkelaar van de 'user experience' van Firefox 3. Prism is een belangrijke ontwikkeling, naast Adobe AIR, om het web dichter bij de gebruiker te brengen, zonder eerst een browsre op te hoeven starten. Een goede vondst voor snellere toegang tot belangrijke websites….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.