Google gaat dieper voor hogere winst?

25 september 2007

Google heeft plannen om haar positie als primaire ‘search-service-verlener’ verder te onderbouwen, door ook eigen breedbandverbindingen te gaan bieden. Het bedrijf denkt na over (voor sommigen nog wilde) plannen om een eigen kabel te leggen onder de Stille Oceaan. De discussies met ongenoemde partners benadrukken de groei van Google’s eisen aan infrastructuren met de voortdurende ambitieuze overnames en het steeds meer aanbieden van gegevensintensieve diensten, zoals online video, e-mail, tekstverwerking en presentatieproductie voor de zakelijke markt. ‘Additional infrastructure for the Internet is good for users and there are a number of proposals to add a Pacific submarine cable’, zo zegt een woordvoerder van Google, zonder overigens verder commentaar te leveren. De gesprekken over de breedbandkabel werden wereldkundig gemaakt door het Australische Communications Day, waarna The Wall Street Journal het bericht overnam. Google wil een kabel gaan leggen met ‘a multi-terabit capacity’, zo zeggen de berichten.


‘The Unity cable has been under development for several months, with a group of cerriers and Google meeting for high-level talks on the plan in Sidney last week’, zo werd het omschreven in CommsDay. ‘Google would get access to a fibre pair at build cost, handing it a tremendous cost advantage over rivals such as MSM and Yahoo, and considerably improving the affordability of Internet services across Asia-Pacific’. De route is nog niet bepaald. Hoewel er twee verschillende paden zullen zijn om de beveiliging van het network te verbeteren. ‘The Unity name was first revealed in early september in a Singapore conference presentation when Level 3 executive Mike Saunders listed it as one of several new cables planned across the Pacific. He listed Unity for service launch in 2009’. Google heft zelf al verschillende malen blijk gegeven van een dergelijke ambitie. In vacatures werd eerder dit jaar een functionaris gevraagd wiens voornaamste taak zou moeten zijn de onderhandelingen met aannemers voor ondergrondse kabels. De ambities van Google op het vlak van infrastructuren zijn dan ook geen geheim. ‘The company has committed substantial expenditure on dark fibre and a network of data centres across the United States, and also recently indicated its interest in bidding for new 700 MHz spectrum allocations there’. Analist Colby Syneseal (van Merriman Curhan Ford) zegt dat een kabel Google meer controle zou geven over de operationele kosten en de benodigdheden qua infrastructuur. Syneseal gelooft niet dat een kabel meer onder de Stille Oceaan een capaciteitsoverschot zal opleveren, zoals sommige critici zeggen. ‘Even if it does create a bubble today’, zo zegt hij, ‘capacity demand will catch up in two or three years’. Barry Schnitt, een woordvoerder van Google, zei in het algemeen: ‘We are expanding our network to interconnect our datacenters (for example, to replicate our search index to all of our data centers sites) and to provide our users with the best and fastest service by peering with Internet service providers and telecommunications companies. Our connectivity needs are global, because we have users and data centers all over the world’. Waarbij hij niets zegt over de plannen, maar wel aangeeft dat het niet helemaal onlogisch is. Schnitt gaf ook aan dat ‘It should come as no surprise that Google is looking for qualified people to help secure additional network capacity. In some parts of the world, these people will work with submarine cables because there is a lot of ocean out there’. Wat de kabel wel zal doen is veel verkeer genereren. Naast een oplossing voor het eigen gebruik, blijft er voldoende capaciteit over om te verhuren of te verkopen. De kassa gaat dan weer rinkelen voor Google…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.