Europese denktank wil verkoop computer loskoppelen van besturingssysteem

24 september 2007

Microsoft blijft hevig onder vuur liggen. Na de nederlaag voor het Europese Hof van Eerste Aanleg vorige week en een hernieuwde aanval van IBM op de Office-software-markt, roept het Europese Globalisation Institute, een denktank van vrije markt-adepten, de Europese Commissie op verplicht te stellen dat computers worden verkocht zonder besturingssysteem. Het stelt dat dat nauwelijks een probleem hoeft te zijn voor de gebruikers, aangezien hen enkel hoeft te worden gevraagd een DVD met een besturingssysteem in te voeren wanneer de computer voor de eerste keer wordt aangezet. Het Instituut heeft een beleidsrapport doen toekomen aan de Europese Commissie als onderdeel van een aanval op Microsoft's dominante positie op de markt voor besturingssystemen. Het hoopt dat het juridische succes dat de Commissie onlangs had, meer stappen tegen de softwaregigant ten gevolge zal hebben. 'There is no meaningful competition between operating systems for commodity computers', zo schrijft Alex Singleton, de grote baas van het Globalization Institute. 'Microsoft's dominant position is not in the public interest. It limits the market and has slowed technical development to the prejudice of consumers'. Het Instituut stelt dat de PC- en componenten-leveranciers op stijl en merk concurreren, maar dat dat niet de keurze is van de klanten. Intel strijd met AMD, harde schijven komen van Seagate, Hitachi en Western Digital, vele geheugen-makers vechten onder elkaar.


'But on the software side, the general customer, who walks into a PC World or PC City, is not able to purchase a commodity PC without automatically paying for Windows', zegt Singleton. 'The result is that consumers who, given the choice, would opt for a cheaper operating system, find themselves automatically buying the market leader'. De dominantie van Microsoft Windows leidt tot extra losten voor ieder bedrijf in de Europese Unie, zo stelt het Instituut. In aanvulling op de prijs van de aanloop, betalen bedrijven ook voor ondersteuning om de kwetsbaarheden te patchen die voortdurend 'have plagued Windows systems'. 'In America, misguided supporters of pure laissez-faire try to claim that Microsoft's monopoly is good for consumers'. zo zegt Singleton. 'It's a proposition that only a blinded ideologue could support. Laissez-faire, unlike the free market, is an ideology that doesn't work — if you want to see it in action, you just have to look at the disaster that is Somalia'. Hij vervolgt met de opmerking dat Microsoft's dominantie geleid heeft tot hogere prijzen, minder innovatie en meer computer crashes. 'How can someone who supports free and open markets defend that? … Some people say operating systems are a natural monopoly because it would be expensive and confusing for people to have to deal with more than one system. I don't agree. With more competition, open file formats and protocols would become the norm, and important innovations in one system would quickly become standardized across different systems. We see this already to a huge degree with different distributions of Linux'. Voor de rapportage van het Globalisation Institute zie hier. De organisatie heeft verschillende manieren onderzocht om de concurrentie te vergroten. Zo is overwogen om computerfabrikanten te verplichten van ieder computersysteem meerdere versies aan te bieden. Bijvoorbeeld één met Windows en één met Linux. Dat kan goed werken bij de aanschaf van een computersysteem op internet, maar in winkels kan het tot logistieke problemen leiden. Van ieder systeem zouden meerdere versies op voorraad gehouden moeten worden. Een andere mogelijkheid is om de consument bij de eerste keer dat hij de computer aanzet de keuze te bieden Windows te gebruiken of er vanaf te zien. In het laatste geval zou hij een bedrag teruggestort krijgen. Maar dat kan bureaucratie in de hand werken en kan tot ruzie leiden over de hoogte van het bedrag. Uiteindelijk is de organisatie uitgekomen bij de eis om het besturingssysteem verplicht los te verkopen van de computer of laptop. Dat zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op het marktaandeel van Windows, zegt de organisatie. Met name consumenten die op de prijs letten, zoals studenten, zullen al gauw kiezen voor een voordeliger besturingssysteem. Doordat de consument slechts een dvd in het systeem moeten schuiven waarna het systeem zichzelf automatisch installeert zou het niet moeilijker worden voor consumenten. Als een dergelijk systeem wordt ingevoerd zouden computerfabrikanten computers gaan aanbieden die gecertificeerd zijn voor verschillende besturingssystemen, verwacht het Globalisation Institute.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.