Het einde voor HD-DVD en BluRay ? De ‘Tera-disc’ komt eraan.

30 augustus 2007

Op het moment dat de strijd tussen de HD-DVD en de BluRay-schijven op een hoogtepunt aan het raken is en gebruikers gewend beginnen te raken aan het feit dat de opslagcapaciteit tot aan 50 GB geen probleem meer is met deze kleine, handige en mobiele schijfjes, doorbreekt een nieuwe technologie de opslaggrenzen van de beide HD-DVD's met een onwaarschijnlijke marge. Het Israelische bedrijf Mempile uit Jeruzalem claimt dat zij in staat zijn tot 1 TB (= 1000 GB) aan data te schrijven op een optische disk van dezelfde dimensies als de bekende DVD, alleen een beetje dikker. Wanneer ze de blauwe laser toepassen is de opslaglimiet 5 TB aan gegevens. Het bedrijf ebschrijft de techniek op hun website als volgt: 'A Mempile disc contains light sensitive molecules (chromophores) capable of switching between two distinct states upon the application of light. Due to the nonlinear nature of the light-matter interaction, when focusing the applied light inside the material using a lens, only those molecules present near the focal point will interact and switch state. This provides for true three-dimensional accessing of small volumes within the material, allowing the writing of data bits selectively within the bulk of the material. Reading is performed in a similar way, where light that does not result in writing excites the chromophores making them emit light. The amount of light emitted is highly sensitive to there being 'written' or 'unwritten' molecules near the focal point, allowing this process to be used as a reading mechanism'.


De schijf is verdeeld in 200 verschillende lagen, die elk 5 GB aan opslagruimte bieden. In tegenstelling tot de standaard meerlagige DVD's 'the layers aren't physically stacked and stuck together. The Mempile discs are solid and use a specially developed variant of the polymer polymethyl methacrylate (PMMA)—a mixture of Perspex, Lucite, and Plexiglass—known as ePMMA. It's this polymer that gives the discs a distinctive yellow color'. Wanneer dat op de schijf worden opgeslagen richt de laser zich op een van de virtuele lagen en verandert, door middel van een fotochemische reactie, een klein deel van het plastic om een '1' te maken of laat het ongemoeid om een '0' te representeren.Deze benadering gebruikt drie demensies in het polymeer om gegevens op te slaan in tegenstelling tot de twee dimensies gebruikt bij gewone DVD's. De techniek is tot nu toe beperkt tot WORM (Write Once, Read Many), maar het bedrijf hoopt in de toekomst ook beschrijfbare 'tera-discs' te kunnen maken. Mempile is opgericht in 2000 en er wordt door onder andere Hitachi CSK in geinvesteerd. Waar het allemaal om draait is of het bedrijf er in slaagt om de disks binnen een redelijke tijd op de markt te krijgen. Het idee zelf namelijk is niet nieuw: verschillende bedrijven claimen al dit soort techniek te realiseren, maar er is nog niet veel van die claims terecht gekomen. Mempile stelt echter dat het al prototypen heeft die 600 tot 800 GB kunnen opslaan. De 1 TB-versie wordt binnenkort gelanceerd. Dat is misschien wat optimistisch, zoals een van de commentaren luidt: 'The Mempile technique requires a high peak power laser to ‘burn’ the disc. Rather than using a cheap $ 5 laser diode, they need a more expensive solid state laser. These lasers cost somewhere between a new car and a small house, so they’re not quite practical yet. Personally, I think laser diodes will improve in power before Mempile will be able to engineer their system to write at conventional diode power levels. Given the several orders of magnitude gap between these levels, I think 1.5 years might be a little optimistic'. Volgens een woordvoerder van het bedrijf, Dr Beth Erez, Chief Marketing Officer van Mempile, hebben de disks een houdbaarheid van 50 jaar. De disk-drives zelf kunnen binnen twee of drie jaar op de markt zijn. Het prevalerende high-density-DVD-formaat (HD-DVD of BlyRay) zal dan wel als voornaamste concurrent gaan optreden. Hoewel: de opslagcapaciteit van een 'Tera-disk' is dermate groot (zeker als een blauwe laser wordt gebruikt) dat het best kan zijn dat voor opslag- en archiveringsdoeleinden deze nieuwe DVD de voorkeur krijgt. Want 1 TB is goed voor de opslag van 212 film in DVD-kwaliteit, 250.000 MP3-bestanden en 1.000.000 hele grote Word-bestanden…. Een artikel over de techniek is verschenen in de Japanese Journal of Applied Physics, hier. Voor een stand van zaken over high-density opslag en meer informatie over de 'Tera-disk' met foto's, zie hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.