Skype uit de lucht: bloggers roddelen wat af over oorzaak

17 augustus 2007

Skype, de leverancier van gratis Voice-Over-Internet-Protocol (VOIP)-telefoondiensten en eigendom van eBay, heeft bevestigd dat het ernstige softwareproblemen heeft op haar netwerk, wat tot gevolg heeft dat miljoenen Skype-gebruikers, problemen hebben met de verbinding naar het netwerk. Veel gebruikers kunnen zich niet authentiseren aan het netwerk, waardoor alle stem-, chat- en voicemaildiensten voor hen niet bereikbaar zijn. Gebruikers die zich authentiseerden voordat de problemen startten blijken geen problemen te hebben. Gistermiddag maakte Skype bekend dat haar software-engineers een softwareprobleem hadden ontdekt waarvan ze verwachtten het 'within 12 to 24 hours' opgelost te hebben. De oorspronkelijke mededeling (die ondertussen is verdwenen) was: 'Due to peer-to-peer network issues there are problems with Skype login. This issue is being investigated. We will give new updates when the issue has been resolved. We apologise for any inconvenience'. De downloadfunctionaliteit op de Skype-site is stelgelegd totdat de problemen zijn opgelost. De Skype-software gaf verschillende reacties: het werkte niet, het werkte vertraagd, het gaf onjuiste informatie (teken van 'online' zijn, terwijl de gebruiker 'offline' was en omgekeerd).


Wat de Skype-uitval zo verrassend maakt is het besef van hoe vaak het netwerk niet uitvalt. Dit is de grootste uitval van de dienst in jaren. Het zal wel aanleiding geven tot allerlei berichten die de VOIP-communicatie qua kwaliteit bekritiseren. Maar lat wel: het Skype-netwerk presteert algemeen genomen spectaculair, ondanks het feit dat het gratis is en ondanks het feit dat het uitzonderlijk zwaar wordt belast. Met meer dan 220 miljoen accounts en 5 tot 6 miljoen gebruikers online op elk tijdstip van de dag heeft het gratis netwerk qua kwaliteit en capaciteit nauwelijks een gelijkwaardige concurrent. Naar alle waarschijnlijkheid fungeert de Skype P2P-software prima, maar zijn er problemen met het authenticatiesysteem, wat niet alleen authentiseert, maar dat ook locatiediensten biedt voor de routing van gesprekken. Dankzij de wel erg cryptische mededeling op de Skype-site heeft de uitval nogal wat blog-verkeer ten gevolge gehad. Andrew Hansen schreef in zijn blog: '12-24 Hours?? Wow, this is a major gaffe/bug/DDOS attack, in a supposedly non-server reliant p2p network. Of course speculation will be rampant as to the cause of the outage – due to the ridiculous explanation by Skype. This is a PR nightmare for eBay, and the silence is deafening'. Het netwerk van Skype wordt over het algemeen geprezen vanwege zijn betrouwbaarheid, maar er wordt nu toch gespeculeerd over de gevolgen van zo'n lange storing. Marc Orchant van ZDNet: 'This is the first global outage I can recall since I first began using the service and it's bound to undermine the confidence many people have had in their availability and viability as a replacement for a conventional land line'. Door sommigen werd gespeculeerd dat de uitval waarschijnlijk betekende dat er toch wat problemen waren in de P2P-software van het netwerk, zoals Om Malik: 'Venture capitalists who have been funding P2P-based services should take this as an early warning on the fragility of the whole P2P ecosystem, where a small glitch can cause widespread problems'. En Mike Masnick op Techdirt vroeg zich af wat de uitval zei over Skype's veonderstelde gedecnetrailseerde netwerk: 'Part of the value of P2P networks was supposed to be their lack of a central point of failure. The idea was you couldn't easily take down (or censor) a P2P network for that reason. With Skype, the fact is that it wasn't completely a P2P app, as the authentication was still centralized. However, this may make some people wonder'. Ethan Kaplan is het daar absoluut niet mee eens en stelt dat P2P zelf er niets mee te maken heeft: 'P2P is inherently a scale-free network, which, if designed properly is logically immune from disruptions because of its own inherent complexity. The only danger to P2P is when it exists as a derivation of a process that is not inherently complex'. Er wordt ook gespeculeerd dat een Microsoft softwareupdate de oorzaak is, aangezien vele gebruikers de patches voor Vista kunnen hebben geinstalleerd. Tom Keating : 'Some theories are floating around that the major Microsoft updates that were released yesterday could have something to do with the Skype outage'. Wat de werkelijke reden is, is echter nog steeds niet bekend. De dienst lijkt op dit moment weer goed te werken. Het geeft nog maar eens aan hoe afhankelijk we geworden zijn van voor de hand liggende, via computertechniek werkende software en diensten. Skype zelf liet weten dat noch onderhoud van het webbetalingssysteem noch een aanval reden was voor de uitval van dienstverlening. Maar wat het dan wel was…..

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.