De geschiedenis herhaalt zich weer: AACS, meet DeCSS

5 mei 2007

De voorzitter van de AACS Licensing Authority is niet geintimideerd of onder de indruk van de Internet revolte die eerder deze week de social networking sites zoals Digg kenmerkte. Toen de AACS 'cease-and-desist'-brieven verstuurde naar Internet sites (waaronder Google) met het verzoek een HD DVD-sleutel te verwijderen, reageerden gebruikers door de sleutel overal te publcieren. De AACS LA laat zich niet van de wijs brengen en dreigt met juridische stappen tegen die gebruikers die de sleutel publiceren. Een wat betekenisloze dreiging, hoewel de AACS in de Verenigde Staten waarschijnlijk de wet achter zich heeft. Maar buiten de VS kan de Licensing Authority bitter weinig uitrichten. En daarbij: is er niets geleerd van het verleden ? Kijk naar DeCSS.

Michael Ayers, voorzitter van de AACS LA, heeft die historische les waarschijnlijk niet geleerd. Ayers vertelde in een intevriew van de BBC dat de AACS LA 'will nevertheless use technical and legal means to stop the distribution of the key'. Hij negeert hiermee juist datgene wat gebeurde wanneer geprobeerd wordt greep op dit soort situaties te krijgen: sleutels multipliceren zich in ongekend tempo en worden bekend, daar waar je ze niet bekend wilt hebben. Ze staan nu op t-shirts, in liedteksten en het schijnt zelfs dat ook tatouages de sleutel bevatten. Ayers is betrekkelijk duidelijk: 'A line is crossed when we start seeing keys being distributed and tools for circumvention. You step outside of the realm of protected free speech then'. AACS LA claimt in ieder geval geen copyright op de sleutel zelf. Dat zou ook te gek voor woorden zijn. Maar met de sleutel is wel een 'circumvention device', waardoor het illegaal zou kunnen zijn volgens de Amerikaanse DMCA. Maar zelfs als de wet aan de zijde van AACS LA staat, wat dan nog ? Het zal nooit meer worden dan een Pyrrhus-overwinning. Ayers' onbegrip voor de situatie wordt duidelijk in een commentaar dat in de EE Times werd gepubliceerd. Hij karakteriseert Digg gebruikers als vandalen (en criminelen). 'If the local neighborhood gang is throwing rocks at your house, some people might tell you not to call the police because they will just throw bigger rocks', zo zei Ayers. Die vergelijking gaat echter volledig mank. De politie kan de vandalen stoppen met het gooien van stenen, elke keer. Maar AACS is geen huis, en encryptiesleutels zijn geen stenen. Een 16-cijferig getal kan niet worden tegengehouden in zijn online bestaan. In die zin leert de geschiedenis het onmogelijke daarvan. De huidige generatie DVD's worden beschermd door CSS, wat eigenlijk een voorganger is van AACS. CSS werd gekraakt, en de daarvoor gebruikte code werd via het Internet verspreid. Vervolgens sprong de filmindustrie erin met advocaten, claims en rechtzaken. De code verspreidde zich juist daardoor nog sneller dan daarvoor. Dat was in 1999. Kapitalen werden uitgegeven aan advocaten, maar de code, DeCSS, is in 2007 nog van talloze websites te downloaden. Alle activiteiten om CSS te beschermen leidden tot niets. Dat is het gevolg van actie tot bescherming van iets dat niet meer te beschermen is. Als de AACS niet voorzichtig is creëren ze nieuwe helden (net als DVD Jon met DeCSS) met een probleem dat ze zelf geschapen hebben. Computer columnist John Dvorak schreef donderdag 3 mei op MarketWatch.com, dat de uit de hand gelopen situatie volledig aan de advocaten te wijten was. ' First of all', zo schrijft hij, 'nobody, myself included, knows what to do with the code. It is practically useless'. Als de advocaten geen 'barking cease-and-desist-letter' haaden gestuurd, 'it would have languished as a curiosity with perhaps a few crackers developing some software with it. Instead the lawyers called attention to it and, as similar efforts did to peer-to-peer file-sharing, helped blow it out of proportion'. Een leidende voorstander van het Blu-ray HD-formaat heeft AACS LA eveneens stevig bekritiseerd. 'Josh' stelt 'that the problem is not simply that the AACS key was so easily and widely distributed, but that the system itself is clearly flawed. AACS has proven to be as effective as a screen door on a submarine. The first Title Key was discovered on the Web in January, and it took them three months to address the issue – not exactly the definition of a prompt response'. Niet iedereen denkt er zo over. Carter Wood, van de National Association of Manufacturers, kondigde in een column aan dat de groep de 'Digg it' link verwijderde. 'Until the Digg community shows as much fervor in attacking intellectual piracy as attacking the companies that are legitimately defending their property', zo schreef hij. 'Well, we do not want to be promoting the site by using the 'Digg It' feature'. Een redelijk nutteloze actie, lijkt me.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.