Verkoop van MS Vista onder druk door piraterij

20 februari 2007

De verkoop van Miscrosoft Vista, het beste besturingssysteem dat Microsoft ooit heeft afgeleverd, staat zwaar onder druk en valt zwaar tegen. De verwachtingen waren zeer hoog gespannen. Misschien wel te hoog, zoals Steve Ballmer zelf nu toegeeft. In een gesprek met een aantal financiële analisten zei Ballmer dat de verkoopprijzen lager zijn dan in eerste instantie gedacht, dat er beperkte bedrijfsverkopen zijn en dat met name piraterij grote invloed heeft op de afzet van het nieuwe besturingssysteem. 'I'm really excited about how enthusiastic everybody is about Vista', zo zei hij. 'But people have to understand that some of the revenue forecasts I've seen out there for Windows Vista in fiscal year 2008 are overly aggressive'. De verkoop van besturingssystemen wordt met name beïnvloed door de groei in verkopen van PC's. En die komt op dit moment met name van de consumentenmarkt. Uiteraard zal met de verkoop van nieuwe computers het marktaandeel van Vista aanzienlijk gaan stijgen de komende jaren. Ballmer verwacht dat de verkoop in opkomende markten als China, India en Brazilië sterk zal gaan stijgen, maar verwacht niet dat die groei die van de ontwikkelde landen kan bijbenen. Vooral niet omdat juist deze 'emerging markets' markten zijn waar piraterij 'gewoon' is. 'Even though Microsoft has added features to Vista to thwart piracy, it is still a problem in some countries', zo zegt hij. 'And while Microsoft sold a lot of Vista upgrades to corporate customers, they have already been accounted for in previously signed contracts, so forecasts of additional corporate sales may be a little more bullish than is warranted'.

Een van de manieren waarop Microsoft de verkopen van Vista kan vergroten is om de beveiligingsmaatregelen tegen piraten te versterken. 'Piracy reduction can be a source of Windows revenue growth, and I think we'll make some piracy improvements this year. We have new technologies built into Windows Vista, something we call Windows Genuine Advantage [that] we've really dialed up in capabilities with the Vista release', zo zei hij. 'I do think that will bring some revenue growth. We will have strong growth in the Windows business in emerging markets: China, India, Brazil, Russia and many others. Those markets are very high piracy'. Volgens de Business Software Alliance, een waakhond voor piraterij voor de softwareindustrie, is 86 % van de verkochte software in China, 72 % in India, 64 % in Brazilië en 83 % in Rusland gekaapte software, waaraan de rechthebbende niets verdient. Dit is op basis van de cijfers van 2005, want recentere data zijn nog niet beschiknaar. 'Last fall, when Microsoft announced details of Windows Genuine Advantage in Vista – which included new counterfeit-sniffing software as well as the crippling or disabling of important features such as the built-in antispyware protection and the Aero interface in bogus copies of the operating system — the company took heat from both users and analysts', zo vertelt een software marketeer. Ballmer is het met die kritiek echter niet eens, want hij geeft aan dat de anti-piraterij-functionaliteiten van Vista nog zullen worden aangescherpt. 'We [will] really ferret through how far we can dial it up, and what that means for customer experience and customer satisfaction', zo gaf hij aan. Het bedrijf heeft immers ook het volste recht om piraterij tegen te gaan. Ballmer gaf ook aan dat Microsoft niet nogmaals de fout zou maken om nog eens vijf jaar te wachten voordat een ander besturingssysteem wordt geïntroduceerd. Die uitspraak is vooral qua timing erg interessant. Vorige week nog ging een woordvoerder van het bedrijf in tegen een uitspraak van een van Microsoft's bestuurders dat het volgende besturingssysteem binnen 24 tot 30 maanden zou verschijnen. Het schijnt dat deze bestuurder dichter bij de waarheid was dan de woordvoerder.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.