Office Open XML: het loopt allemaal niet zo goed

8 februari 2007

Microsoft's doel om wereldwijd overheden te verleiden tot het gebruik van Office Open XML gaat niet helemaal zoals gehoopt. Niets ernstigs, maar acceptatie is er nog niet. In de Verenigde Staten is in verschillende staten wetgeving geïntroduceerd om open documentformaten te aanvaarden, waardoor alle documenten in een open, XML-bestandsformaat bewaard kunnen worden, dat interoperabiliteit waarborgt tussen de verschillende interne en externe platformen en applicaties. De bestandsformaten dienen volledig gepubliceerd te zijn, zonder beperkingen, moeten royalty-vrij zijn en geïmplementeerd worden door meerdere leveranciers. Daarnaast dienen de gebruikte bestandsformaten te worden gecontroleerd door een open organisatie met een goed gedefinieerd proces voor de verdere ontwikkeling van de standaard. Het aantal staten in de Verenigde Staten dat dergelijke wetgeving wil aannemen is groeiende. Zo is naast Texas, waar deze week dergelijke wetgeving wordt vastgesteld, ook in Californië en Wisconsin sprake van het verplicht opleggen van open bestandsformaten. Aanvullend op deze berichten is het vooral slecht nieuws voor Microsoft dat 19 nationale standaardisatieorganisaties, waaronder het NEN uit Nederland, bezwaar hebben aangetekend tegen de 'snelle' standaardisatieprocedure bij het ISO vanwege 'contradictions' met andere ISO-standaarden.

Andrew Updegrove, partner van de advocatenfirma Gesmer Updegrove LLP te Boston en redacteur van de ConsortiumInfo.org standards blog, geeft de lijst van landen die commentaar, klachten of formele 'contradictions' hebben ingediend bij het Joint Technical Committee (JTC-1), het ISO/IEC-lichaam dat het 'snelle' standaardisatieproces begeleidt waarin OOXML (of ECMA 476) is ingebracht. Bijna alle standaardisatieorganisaties klagen over de extreem korte tijdperiode waarin de specificatie van 6039 pagina's moet worden bestudeerd. ECMA heeft nu tot 28 februari om op iedere 'contradiction' te reageren, waarna de JTC 1 het antwoord zal publiceren, aangevuld met de tekst van de 'contradictions' zelf. 'At that point, a decision can be made on the next step', zo zegt Updegrove. 'One possibility would be to permit additional time for the contradictions period—which under ISO/IEC rules could extend for up to 90 days. All in all, not a very auspicious start for OOXML. And not one that bodes well for a very fast fast-track experience'. En dat laatste klopt, want Rob Weir wijst fijntjes op het volgende: 'Only JTC1 members are eligible to vote. … The critical number to look at is the count of Primary Countries of JTC1, the so-called P-Countries. There are only 30 P-Countries in JTC1. You can see them listed here. If you compare the list that Andy Updegrove posted you will see that 16 of the 19 countries on his list are also P-Countries of JTC1. So 16 of the 30 P-Countries raised contradictions. The other three are Observers, or O-Countries. Why is the P-Countries designation important? During the 5-month ballot, approval of OOXML will require that two-thirds of the voting P-Countries approve, as well as that no more than one-quarter of all votes cast are negative. This requirement for two-thirds approval from P-Countries is what makes them so critical. Do the math. One-third of 30 P-Countries is 10. Add 1 to get 11, the magic number. If 11 P-Countries vote against OOXML during the 5-month ballot, then OOXML will fail. If some countries abstain, then this magic number goes proportionately down. Since some NB's have a consensus voting procedure for determining their vote in JTC1, the lack of consensus could lead them to abstain from the 5-month ballot, just as it may have lead some NB's to abstain from the contradiction ballot. So this magic number will likely be less than 11 because of these abstentions. So, with 16 P-Countries already expressing concerns about OOXML, Microsoft clearly has an uphill battle. If the vote were held today, OOXML would fail in JTC1. To portray the reception of 19 contradictions, 16 of them from P-Countries, as being an average occurrence, or par for the course, or insignificant, is pure spin and and denies the magnitude of the rebuke OOXML has received'. Tom Robertson, manager voor interoperabiliteit en standaarden bij Microsoft, heeft dat blijkbaar nog niet helemaal begrepen: 'There are 103 countries that participated in the ISO process, and each country has a national standards body with the authority to act at the ISO on behalf of that country'. Maar niet allemaal in JTC 1. Een andere tegenvaller voor Microsoft is de voortdurende evolutie van ODF, waarvan OASIS op 29 januari versie 1.1. heeft vastgesteld, waardoor het formaat beter toegankelijk wordt voor gehandicapten. Rond juli zal versie 1.2. worden afgerond, waardoor beter kan worden omgegaan met spreadsheets en metadata. Al met al, is er nog veel werk aan de winkel voor de ECMA.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.