Magnetische harddrive doorbreekt de 1 Terabyte grens

6 januari 2007

Hitachi Global Storage Technology heeft de eerste commercieel beschikbare 1 TB harddrive vrijdag 5 januari geïntroduceerd, ruim twee jaar na de belofte daartoe. Op CES zal de schijf worden gedemonstreerd. De harddisk gebruikt de perpendiculaire opslagtechniek om gegevens op te slaan. Voor deze vorm van opslag zie het artikel hier. Levering van de Deskstar 7K 1000 (voor de bedrijfsmarkt) wordt verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar tegen een prijs van $399, ongeveer 40 cent per gigabyte. Aanvullend levert Hitachi ook een 1 TB drive, die CinemaStar genoemd wordt voor de consumentenmarkt. Deze mijlpaal komt op de 50ste verjaardag van de harddrive zelf, en komt 15 jaar na het doorbreken van de 1 GB barrière. ´In the 51st year, Hitachi is leading a new era for hard drives – not only providing large amounts of affordable storage, but also customizing and optimizing hard drives to deliver products that are smarter, more durable and more useful to the consumer´, zo zegt marketing-directeur Shinjiro Iwata van Hitachi. Hitachi verslaat met deze harddrive Seagate met enkele maanden. Seagate zei donderdag 4 januari dat het een I TB hardrive in de eerste helft van 2007 beschikbaar heeft.

Seagate had eerder het 'record' in handen voor de grootste commercieel beschikbare harddrive, een 750-GB harddrive, die in april 2006 werd geïntroduceerd. Er hing echter een aardig prijskaartje aan: $559. Zulke grote harddrives lijken 'over-the-top', maar Hitachi ziet dat anders. Het verwijst naar de groeiende behoefte om alle soorten gegevensobjecten op te slaan, vooral video, dat voor een enkel bestand al gigabytes aan opslagruimte nodig heeft. Met het populairder worden van digitale videorecorders en camera's is er een nog steeds groeiende behoefte aan grote, maar kostenvriendelijke harddisk-oplossingen. 'Consumers who increasingly rely on hard disk drives to store their digital memories are seeking higher capacity and more reliable HDDs', zegt John Rydning, onderzoeksmanager voor hard disk drives bij IDC. Krishna Chander, senior analist bij iSuppli wijst er op dat de drives waarschijnlijk een grote markt vinden in de consumenten multimedia-markt voor zeker de eerste vijf jaren. 'For exciting new products and applications like home gateways, media-center PCs, High Definition movie downloads, HD Set-Top Boxes and HD Digital Video Recorders, a 1Tbyte HDD fits the bill nicely, both in terms of capacity and cost', zo zegt hij. iSuppli schat de groei van de harddiskmarkt voor die multimedia-apparatuur tot 2010 op 22,8 %; die voor PC's op 10,6 %. De groei ligt dus in een andere markt dan in eerste instantie zou kunnen worden vervwacht. 1 TB is een grote capaciteit: daar kan 250.000 uur aan iTunes muziek op, zonder herhaling.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.