EU-bewaarplicht vraagt om drastische maatregelen

5 november 2006

EMC, Intec Telecom Systems en SenSage Inc. zijn een samenwerking aangegaan om hun producten te integreren om zodoende een kostenvriendelijke oplossing te ontwikkelen om tegemoet te komen aan de Europese bewaarplicht voor telecommunicatie- en internetdata. De gecombineerde technologie pakt twee problemen aan. Op de eerste plaats biedt het de telecommunicatiebedrijven en internet service providers een middel tegen aanzienlijk lagere kosten dan nu mogelijk is voor de opslag van data in het kader van de EU bewaarplicht. Op de tweede plaats staat het overheidsorganen toe om snel toegang te krijgen tot de historische telefoon- en internetgegevens om op die manier patronen te herkennen die wellicht wijzen op terroristische en/of overige criminele activiteiten. De datum waarop alle partijen compliant moeten zijn aan de bewaarplicht nadert met rasse schreden: augustus 2007. Snelle actie is dan ook gewenst.

De Europese bewaarplicht vereist van telecommunicatiebedrijven en internet service providers om op een veilige manier verkeers- en locatiegegevens te bewaren en beschikbaar te hebben voor analyse gerelateerd aan vaste en mobiele telefonie, internet toegang, internet mail en internet telefonie, en dat alles voor een periode van maximaal twee jaar (of langer als wetgeving in het specifieke EU-land dat vereist). In de Europese regeling wordt tegelijkertijd vereist dat antwoorden aan politie- en inlichtingendiensten zonder vertraging moeten worden gegeven. De miljoenen gesprekken en verbindingen per dag resulteren in miljarden archiefobjecten en terabytes aan transactiedata die op een uiterst veilige manier moeten worden gearchiveerd en die snel moeten kunnen worden ganalyseerd. De gecombineerde technische oplossing ondersteunt de Europese regeling volledig en kan op een kosteneffectieve manier 100 miljard Call Detail Records (CDR) managen en analyseren. Het gaat om gegevens als: wie heeft gebeld, met welk toestel (vaste aansluiting of mobiel IMEI-nummer, SIM-kaartnummer), met wie is gebeld, tussen welke twee tijdstippen, en vanaf welke locatie (cel in een mobiel netwerk). Binnen minuten liggen antwoorden klaar. 'The EU Data Retention Directive puts tremendous pressure and a clear timeline on Telcos and ISPS to meet security and investigation obligations', stelt Fernando Elizalde, senior telecommunicatie-analist bij Frost & Sullivan. 'The newly developed technology offered by EMC, Intec Telecom Systems and SenSage supports the Directive mandates by providing a progressive, scalable platform, to cost-effectively manage the broad event data integration, storage and analysis requisites'. Terje Tondel, directeur van ETIS.org, de grootste IT-vereniging voor telecommunicatiebedrijven, stelt: 'Telcos and ISPs will have to make significant changes to procedure, operations and current technologies if they are to meet the EU Data Retention and Privacy Directives. Our constituents have been advised to assess current resources and seek innovative solutions, such as that from EMC, Intec Telecom Systems and SenSage, which can minimise costs and expedite results that address these guidelines'. De geboden oplossing is volledig getest met CDR voorbeeldgegevens van een belangrijke telecommunicatieleverancier. De gegevens, verzameld en verwerkt door een Intec-platform, werden 'cleansed, then subsequently randomised and replicated to generate the necessary volume. SenSage provides the scalable event data management platform that powers the collection, compression, management and high-speed analysis of the CDR data. Retention and online availability of the stored data is fully managed within an EMC Centera™ storage cluster, which provides increased data integrity, protection, and availability capabilities'. Het geheel draait onder Red Hat Enterprise Linux op standaard Intel-compatibele hardware. Voor het prototype zijn bijvoorbeeld enkele tientallen Dell PowerEdge-servers met dual-core Xeon-processors van Intel gebruikt. Het Proof of Concept bevatte 100 miljard objecten, ongeveer 13 Terabyte ruwe, gecomprimeerde gegevens. Ze werden ondergebracht in een online repository, die snel kan worden geanalyseerd. 'The EU Data Retention directive increases the cost of doing business for Telco’s and ISP', zegt Jim Pflaging, CEO van SenSage. 'This joint solution offers the rapid response law enforcement needs in a highly secure system the public wants, at the lowest cost to the service provider'. Het Proof of Concept simuleerde de tweejarige CDR-archivering van 10 miljoen telecommunicatie-gebruikers. Het systeem voerde niet-geindiceerde queries uit over 27,9 miljoen objecten per seconde en verschafte antwoorden in minder dan zeven minuten voor een zoekrange van drie maanden. De kosten zijn vergeleken met conventionele methoden laag; deze baseren zich volledig op in relationele databases opgenomen data-archieven. Gedetailleerde testresultaten zijn hier te vinden. Mark Thurmond, manager van de EMC Centera divisie: 'Being able to quickly and efficiently search massive amounts of data is pivotal to compliance with this EU directive. Without the storage capabilities to retain and manage that data, companies simply would not be able to achieve compliance, but working with SenSage means that organisations can choose a complete easy to use solution. The EU Data Retention technology is comprised of the SenSage scalable event data management platform, pre-defined reports that support directive guidelines and EMC Centera content addressable storage (CAS) to yield a high-performing, extensible and secure information lifecycle technology. SenSage is an EMC Centera Proven solution that transparently integrates with EMC Centera for fast, easy online data access with assured content authenticity and petabyte scalability. This product can be predictably expanded to meet varying Telco telephony, IP and messaging sources, data volumes and implementation requirements at the lowest cost'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.