Een pact met de ‘duivel’: Novell zet aanval op Red Hat voort met Microsoft-pact

5 november 2006

In een zeer ongewoon partnership hebben de oude vijanden Novell en Microsoft de krachten verenigd om hun producten te harmoniseren. De bedrijven kondigden aan een samenwerking aan te gaan voor de ontwikkeling van specifieke technologie, bijvoorbeeld om te bewerkstelligen dat Microsoft's Windows, een 'proprietary' besturingssysteem, kan samenwerken met Novell's Suse Linux, gebaseerd op open source-code. Beide bedrijven zullen elkaars producten promoten. Aanvullend hierop hebben beide software-ontwikkelaars een patent-overeenkomst gesloten, zodat klanten erop kunnen vertrouwen dat ze niet in de problemen komen bij het gebruik van Novell's open source producten, zo stelden Microsoft's CEO Steve Ballmer en zijn Novell-collega Ronald Hovsepian. 'This set of agreements will really help bridge the divide between open-source and proprietary source software', zo stelde Ballmer.

Beide partijen benadrukten dat het de bedoeling was om het hun klanten makkelijker te maken om zowel Windows- als Linux-gebaseerde systemen te gebruiken. 'We came together to focus on giving you, our customers, the choice', zo zei Hovsepian. De bedrijven zullen een gezamenlijke onderzoeksfaciliteit in het leven roepen waarin ze nieuwe producten zullen ontwikkelen en testen, en van waaruit ze zullen samenwerken met klanten en met de open source gemeenschappen. 'The focus will be on three technical areas: virtualization, Web services for server management, and Microsoft Office-OpenOffice.org compatibility', zo stellen woordvoerders van de beide bedrijven. De bedrijven zullen samenwerken om hun virtualisatietechnieken te optimaliseren, zo zei Jeffrey Jaffe, chief technology officer van Novell. Novell zal een versie van Suse Linux Enterprise Server aanbieden met geoptimaliseerde virtualisatiefunctionaliteiten voor Windows Server Longhorn. Microsoft op zijn beurt zal een versie verkopen van haar nieuwe Windows server product dat geoptimaliseerd is voor gebruik met Novell software in een virtuele omgeving. Beide partijen gaan echter niet elkaars besturingssysteem verkopen. 'Microsoft is taking a significant step toward being a better open-source citizen', zo zei analist Stephen O'Grady van RedMonk. En voor wat betreft de Linux bedrijven: 'Novell is likely to receive a significant boost in attention and credibility, and Red Hat will have to further defend its position as the de facto Linux supplier'. Aanvullend zal Microsoft officieel Suse Linux Enterprise aanbevelen aan mensen die zowel Windows als Linux willen gebruiken. Het zal coupons uitgeven voor onderhoud van het Suse Linux besturingssysteem. Beide bedrijven zullen hun klanten ondersteunen en ze eventueel naar elkaars helpdiensten doorverwijzen. Beide bedrijven zullen elkaars klanten vrijwaren van patentclaims voor hun respectievelijke producten. 'Today, Novell is the only company in our industry that is able to provide the customer not only with the code to run Linux, but also with a patent covenant from Microsoft', zo zegt Brad Smith, Microsoft's hoogste juridische man. Microsoft 'promised not to assert patents against developers being paid to create code for OpenSuse', zo zei Smith. Het pact van beide partijen heeft echter geen invloed op Novell's antitrust-zaak tegen Microsoft, zo wordt gesteld. In deze zaak beweert Novell dat Microsoft anticoncurrentie-praktijken gebruikten om Novell's toenmalige officesuite, WordPerfect, uit de markt te drukken. Microsoft benadrukt dat het klanteneisen zijn die het partnership hebben veroorzaakt. 'The customers were telling us to find a way to address the patent issue directly so they wouldn't have to figure out how to deal with it themselves', zo stelt Smith. De open source-gemeenschap zelf vindt de overeenkomst twijfelachtig. Eben Moglen, advocaat van de Free Software Foundation, de instigator van de General Public Licence (GPL) stelt dat er een conflict kan bestaan met een specifieke eis uit die licentie. 'If you make an agreement which requires you to pay a royalty to anybody for the right to distribute GPL software, you may not distribute it under the GPL', zo zei Moglen. De GPL 'requires that you have, and pass along to everybody, the right to distribute software freely and without additional permission'. De overeenkomst van de twee partijen is een nieuwe tegenslag voor Red Hat, die al is geconfronteerd met een Linux-actie van Oracle. Kan deze laatste uiteindelijk nog in het voordeel van de Linux-leverancier werken, de overeenkomst tussen Novell en Microsoft kan directe consequenties hebben voor de marktpositie van het bedrijf. Novell's software zal naar aller waarschijnlijkheid beter met die van Microsoft kunnen samenwerken dan Red Hat's software en dat kan klanten kosten. Het gevaarlijkst voor Red Hat is de patent-overeenkomst. Het bedrijf heeft daarom direct tegenmaatregelen getroffen. 'As with any indemnification provision, if (a customer) were to get sued for intellectual-property infringement over code they got from us, the provision of the indemnification language kicks in. At that point, we step into their shoes to handle the legal attack', zo zei Mark Webbink, een van Red Hat's juristen. Het is een nieuwe element in het Open Source Assurance-programma van het bedrijf, 'which guarantees customers that the company will rewrite code found to violate another's intellectual property', zo voegt Webbink er aan toe.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.