Nieuwe aanval op Content Management-markt: Oracle koopt Stellent.

3 november 2006

Na Oracle's schokkende Linux-aanval op Red Hat haalt het bedrijf opnieuw het nieuws door de aankoop van Content Managementsoftware-leverancier Stellent voor 440 miljoen dollar. De kas van Ellison lijkt niet leeg te raken: van begin 2005 tot nu heeft Oracle ongeveer 20 miljard dollar uitgegeven bij de verwerving van 25 bedrijven, waaronder PeopleSoft en Siebel. Stellent is de laatste aankoop en het versterkt Oracle's positie in de Content Management markt. Na de aankoop van FileNet door IBM, Hummingbird door OpenText en (al eerder) Documentum door EMC, is Stellent het volgende 'slachtoffer' in de strijd van de 'big companies' om de markt van content management software te betreden en te beheersen. Oracle stelt dat op het eind van het jaar of heel vroeg in 2007 de aankoop helemaal zal zijn afgerond.

In Oracle's persverklaring wordt het volgende vermeld: 'With Stellent Universal Content Management, customers can easily deploy multiple line-of-business applications — such as public Web sites, secure intranets and extranets, compliance processes, and marketing brand management — and also scale the technology to support multi-site management and enterprise-wide content management needs. The acquisition of Stellent will complement and extend Oracle's existing content management solution portfolio. Oracle Content Database enables enterprises to store and centrally manage unstructured content in Oracle Databases. Stellent's Universal Content Management solution works with Oracle Content Database and offers a variety of best-of-breed solutions for Document Management, Web Content Management, Information Rights Management, Digital Asset Management, Records and Retention Management, Imaging, and Governance, Risk, and Compliance'. Stellent heeft meer dan 4700 klanten wereldwijd (zoals Procter & Gamble, Merrill Lynch, ING, Vodafone). Het bedrijf heeft veel partners en wordt veelvuldig door system integrators gebruikt voor content management-projecten. Stellent's applicatie wordt door analisten als een van de leidende softwarepakketten beschouwd in de content management markt en het heeft diverse awards gewonnen. 'The amount of electronic content, unstructured data, and documents is growing very rapidly and organizations are seeking advanced and automated content and process management solutions to manage this information to meet regulatory requirements', zegt Thomas Kurian, van Oracle. 'Stellent's enterprise content management solutions enable a variety of people within an organization to create, capture, store, manage, publish, view, search, and archive all types of documents across their entire lifecycle'. Ook Stellent's Chief Executive Officer, Robert Olson, is positief: 'Oracle's acquisition of Stellent will be a positive milestone for all of our stakeholders — shareholders, employees, customers and partners. Our leading product suite will have the dedicated resources and broad distribution networks of the largest enterprise software company in the world, which will elevate our award-winning solutions to new levels within the enterprise content management industry'. Stellent had weinig andere mogelijkheden voor marktgroei dan overname door een grote partij, nadat belangrijke concurrenten de beschikking hadden gekregen over grotere financiële mogelijkheden via een overname. Charles King, analist bij Pund IT Research, zegt dat Oracle in een betere positie komt in de concurrentiestrijd met IBM en EMC. 'Content Management is certainly an area that's become increasingly important for any company that purports to act as an end-to-end infrastructure player. It's a technology that Oracle has to have if it wants to be taken seriously, and of course, it does. Stellent and Oracle probably share many of the same data center customers, so it's a good fit, and where they don't share customers, it's a good opportunity for Oracle to make further inroads.'

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.