Open Source-land in opschudding: Oracle kaapt Red Hat Linux.

2 november 2006

De verwachting van vele commentatoren was dat Oracle zijn samenwerking met Red Hat zou uitbreiden daar waar het om Linux ging, Ubuntu zou overnemen of een eigen 'distribution' zou uitbrengen. Niemand verwachtte de stap die Larry Ellison uiteindelijk aankondigde: het 'kapen' van Red Hat Linux, het verwijderen van de Red Hat logo's en aanduidingen, het 'Unbreakable Linux' noemen en de ondersteuning ervoor aanbieden voor de helft van de prijs die Red Hat in rekening brengt. 'We believe that better support and lower support prices will speed the adoption of Linux, and we are working closely with our partners to make that happen', zo zei Ellison. 'Intel is a development partner. Dell and HP are resellers and support partners. Many others are signed up to help us move Linux up to mission critical status in the data centre'. Geen sprake van Red Hat als Oracle-partner, terwijl dat bedrijf dat toch al zeven jaar is. Het is niet voor niets dat Oracle door vele commentatoren van een verraderlijke overval wordt beticht. Gartner adviseert de beide versies goed te analyseren. Wanneer er geen compatibiliteitsproblemen zijn dan is 'Oracle's Linux support offering a more complete solution'.Red Hat komt door de 'move' van Oracle in zwaar weer: de aandelenkoersen zijn met een kwart gedaald en het grote gevaar dreigt dat de inkomsten uit de ondersteuning zullen dalen. Er bestaat ontevredenheid onder bepaalde Red Hat klanten over de prijs in relatie tot de 'unresponsiveness' van het bedrijf.

Gartner: 'Businesses that are not content with Red Hat’s support and have no compatibility issues with Oracle, should consider Unbreakable Linux. We suggest that users who are happy with the quality of Red Hat’s support should renegotiate contracts, with large-scale users advised to seek discounts of between 50% and 70% on list prices'. Dat gaat het bedrijf onmiskenbaar voelen. Red Hat is niet van plan bij de pakken te gaan neerzitten; het bedrijf geeft aan over meer producten te beschikken en de concurrentie met Oracle aan te kunnen. Wellicht dat de stap van Red Hat in de richting van de telecommunicatiemarkt beter te begrijpen is. Gezien het begrip dat Red Hat heeft van de open source wereld en de komende introductie van Red Hat Enterprise Linux 5 is het niet direct te voorzien dat Red Hat zijn dominerende positie verliest, tenminste als het voldoende markt kapitaal blijft houden om te kunnen ontwikkelen. Het is niet de eerste keer dat Red Hat's Linux wordt gekaapt; het is wel de eerste keer dat een miljardenbedrijf deze stunt uithaalt. 'That is de beauty of the open source world – anyone can pick code and create a distro, and offer its own support system. Even Red Hat is created in the same manner', zo wordt gesteld. Red Hat zelf stelt op zijn website: 'There are multiple requirements to building binary compatible software. One oiece is the source code; another is the build and test environment. While Oracle may be able to take the source code at some point after a Red Hat update release, obviously their build and test environment will be inherently different than that of Red Hat Enterprise Linux. For similar reasons, there is no guarantee that the source code for the Red Hat Enterprise Linux update will work correctly when integrated into Oracle's modified Linux code base'. En dat zou wellicht problematisch voor Oracle kunnen worden, aangezien ontwikkel-ervaring met het product noodzakelijk is om alle bottle-necks te vermijden. 'It's going to take years to develop the relationships with outside vendors currently certified for Red Hat and Suse', zei een anonieme technicus van Cisco. 'For company like mine, we can't go out on a limb like that. It has to be a certified solution'. Cisco draait Red Hat's Linux voor 5000 werkplekken. 'I wouldn't try to apply an Oracle operating system patch to one of my RHEL servers. That would probably lead to some instabilities', stelt Tabor Wells, technisch directeur van Smarter Living. CentOs-programmeurs, die RHEL-broncode al jarenlang klonen, bevestigen dat. 'You wouldn't believe the complexity of our certification process. We have to certify every version of an operating system with every version of our product on different hardware, using different Java virtual machines… There's an unbelievable cost to adding another operating system to the matrix', zegt Eric Stahl, van BEA Systems, een jarenlange Oracle concurrent. 'If Oracle comes out with its own thing unsupported by companies like us, customers won't adopt it'. Oracle's toezegging haar eigen 'bug fixes' te leveren, zelfs van bugs die Red Hat niet oplost, schept andere problemen. Oracle stelt dat het periodiek de software zal synchroniseren met die van Red Hat, maar dat betekent een blijvende afhankelijkheidsverhouding. 'The major risk is that Oracle will fork Linux. If Red Hat does not incorporate Oracle's bug fixes, Oracle will fork the operating system, which could limit its impact', zo zegt Mark Murphy, analist van First Albany. En ook het onderhoudsbod tegen veel lagere prijzen is, volgens Dave Dargo, Chief Technology Officer van open source database leverancier Ingres, 'bull'. 'To run Oracle's database software on a four-processor server, a customer would pay $197,699 using Linux support from Red Hat and $197,199 Linux support from Oracle — a savings of a whopping 0.25 percent', zo schrijftDargo. 'They're solving the wrong problem. Let's assume that Oracle provided the Linux support for free, that's $0.00, nada, nothing, zilch. The price for Oracle on that Linux for the first year would still be $195,200'. Het is lang niet zeker dat Red Hat-klanten juichend naar Oracle lopen. Het onderzoek door CIO Insight Magazine onder 884 technologie-managers in 2005 plaatste Red Hat op nr. 1 in waarde en betrouwbaarheid, waarbij 84 % van de ondervraagden het bedrijf als 'excellent' of 'good' waardeerden. Oracle stond daar op de 39ste plaats van de 41 in het onderzoek meegenomen bedrijven, met een positieve waardering bij 55 % van de ondervraagden. 'Oracle has a tough enough time providing decent support on their internally developed, proprietary software', zo zegt de Cisco techneut. 'What makes them think they can develop stuff better than Red Hat for the open source community if they can't develop their own software?'. Een geluid dat meer wordt gehoord. Oracle's stap kan ook nog negatieve gevolgen hebben voor het bedrijf. Dana Gardner op haar ZD-blog: 'Chances are that Red Hat will now double-down on middleware and come back at Oracle by attacking its ability to price for Fusion et al. Of course, that also could impact IBM's ability to price for WebSphere et al. … Pretty much either way Red Hat will need to come out swinging on middleware, and use its installed base of Linux and low-touch sales and distribution methods to do it. They could, for example, say to their Linux accounts that they get full JBoss and JEMS support for free for two years, if they are an Oracle Fusion licensee (or other Oracle-directed middleware price attacks). SAP could even help them by joining in and helping on support and integration?'. Oracle kan natuurlijk Red Hat ook gewoon kopen….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.