Hewlett-Packard: hoe telefoon-archieven het leven verzuren…

9 september 2006

Updated! 

Hewlett-Packard is in een pijnlijk schandaal terecht gekomen nu door een door het bedrijf ingehuurde partij de vastleggingen van de persoonlijke telefoongesprekken van talrijke personen, waaronder diverse journalisten en directeuren van het bedrijf, onrechtmatig heeft ingezien om te achterhalen wie het lek is van verschillende berichten in de media die alleen in de boardroom van HP waren besproken. In het onderzoek werd een controversiële techniek, 'pretexting', gebruikt om de telefonische gegevens te verkrijgen van de journalisten Dawn Kawamoto en Tom Krazit. Pretexting is de veelal illegale methode om persoonlijke gegevens te verkrijgen door misbruik te maken van iemands identiteit. De twee journalisten schreven een artikel over een sessie binnen de directie aangaande de lange termijn strategie van het bedrijf. In het artikel werd een ongenoemde bron geciteerd. HP-topvrouw Patricia Dunn autoriseerde vervolgens een onderzoek in het directieteam om te achterhalen wie de bron van het artikel was.

Op 13 september heeft bestuursvoorzitter Patricia Dunn haar ontslag aangekondigd ; zij blijft volhouden dat de onderzoeken noodzakelijk waren, maar geeft wel toe dat 'pretexting' niet acceptabel was. Opvolger is CEO Mark Hurd . Niet iedereen is daar gelukkig mee, omdat een combinatie tussen 'chairman of the board' en 'CEO and president' als niet van deze tijd wordt beschouwd. 

De twee journalisten waren niet de enigen die door de HP onderzoekers werden onderzocht. Zo werden de persoonlijke telefoniegegevens van negen journalisten, waaronder een reporter van The Wallstreet Journal, zonder medeweten van de betrokkenen, geraadpleegd. Dat stelde althans de woordvoerder van HP, Mike Moeller, waarbij hij weigerde commentaar te geven over de tijdstippen waarop de controles hadden plaatsgevondenen de betrokken organisaties. The Wallstreet Journal gaf op haar website aan dat haar reporter Pui-Wing Tam doel was. Hij schreef onder andere in januari 2005 over het ongenoegen in de directie van HP over ex-CEO Carly Fiorina. De New York Times gaf aan dat in 2005 ook haar reporter John Markoff doel was van een pretexting-operatie. De techniek blijkt dus gemeengoed geweest te zijn in onderzoeken door HP. Dawn Kawamoto gaf aan de officieren van justitie in Californië te kennen nooit toestemming te hebben gegeven haar privé-telefoniegegevens te onderzoeken. Daarbij merkte ze op dat het nummer geregistreerd staat op de naam van haar echtgenoot. Advocaten van HP hebben ondertussen aan de officieren van justitie een lijst overhandigd van namen van reporters waarvan de telefoniegegevens gebruikt kunnen zijn in onderzoeken door het bedrijf. 'HP is dismayed that the phone records of journalists were accessed without their knowledge and we are fully cooperating with the attorney general in his investigation', zo stelde Moeller. In een sessie van de SEC (Securities and Exchange Commission) erkende HP afgelopen woensdag dat pretecting was gebruikt om de persoonlijke gegevens van directielid Tom Perkins te verwerven. De SEC-sessie maakte ook duidelijk dat als gevolg van het onderzoek naar het lek George Keyworth, reeds lange jaren lid van de directie van het bedrijf, niet genomineerd wordt voor een nieuwe termijn. In mei werd in een directievergadering door Dunn op basis van een onderzoek geconcludeerd dat Keyworth de bron was van het bericht van Kawamoto en Krazit. Hij erkende dit. Hij weigerde echter zelf op te stappen. In de SEC-sessie werd geen melding gemaakt van de inbreuk op de gegevens van de journalisten. AT&T heeft aan Perkins laten weten dat de onderzoeker twee verschillende Yahoo e-mail-adressen heeft gebruikt om toegang tot zijn gegevens te verwerven. Degene die toegang verwierf tot zijn gegevens maakte een online account met Perkins' telefoonnummer en de laatste vier cijfers van zijn social security-nummer (ons burgerservicenummer). Het is onduidelijk hoe dat nummer bij die persoon bekend was. Wellicht dat er gelekt is uit het personeelsdossier van Perkins bij HP; dat kan, in dit geval, echter alleen op basis van autorisatie van de CEO of de voorzitter van de directie van het bedrijf. Alleen de rekening van Perkins voor januari werd geraadpleegd, de maand waarin het artikel werd gepubliceerd waar Dunn zo woedend over werd. Perkins heeft in mei ontslag genomen uit de HP-directie om te protesteren tegen het interne onderzoek en de manier waarop het werd uitgevoerd. 'I resigned solely to protest the questionable ethics and the dubious legality of the chairman's methods', zo schrijft Perkins in een brief aan de directie. In Kawamoto's geval, zo stelt AT&T, gebruikte iemand op 30 januari de laatste vier cijfers van het social security nummer van haar echtgenoot om een online account aan te maken met het e-mailadres red@yahoo.com. 'As was the case with the Perkins account', zo zegt een woordvoerder van AT&T, 'the IP address associated with the browser of the person who established the account was 68.99.17.80. As was also the case with the Perkins account, this appears to have been the only date of access to the account'. Gezien het feit dat de Amerikaanse federale regering dezelfde methoden gebruikt om de identiteit van vertrouwelijke bronnen te achterhalen, is het niet verwonderlijk dat bedrijven een dergelijke techniek ook gebruiken. Dunn heeft echter een aanzienlijk probleem en haar positie als voorzitter van de directie lijkt niet zeker. Volgens Perkins was Dunn 'closely involved in the investigation. The investigation was a Pattie Dunn program, 100 percent conceived of and managed by her, and unknown to the board, except perhaps in the most vague and imprecise terms'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.