Meer dan 200 jaar aan nieuws beschikbaar via Google

7 september 2006

Google heeft haar controversiële nieuwsservice uitgebreid met een nieuwsarchief met artikelen en berichten uit meer dan 200 jaar in het verleden. De berichten zijn tot nu toe beperkt tot en afkomstig uit de Guardian, de Washington Post en de New York Times. Google News Archive Search maakt het lezers mogelijk artikelen op te zoeken uit publicaties die tot ver in de 18de eeuw dateren. Het maakt het mogelijk de Amerikaanse persberichten over Hitler na te speuren, het testament van Napoleon III, het jacht van koningin Victoria, de moord op John F. Kennedy, het Watergate-schandaal etc. Het huidige Google News bevat artikelen van de laatste dertig dagen, terwijl het nieuwsarchief berichten uit specifieke jaren of publicaties kan localiseren. Anurag Acharya, een software engineer van Google die intensief aan het project gewerkt heeft, stelde dat het doel was om mensen in staat te stellen 'to explore history as it unfolded'. Het geeft bijvoorbeeld een opeenvolgend beeld, met allerlei speculaties, van de opkomst van de Nazi-partij in Duitsland.

Het is alleen jammer, maar zeer begrijpelijk, dat sommige artikelen alleen in (zeer korte) samenvatting te lezen zijn, vanwaar een pay-per-view-link naar het directe artikel voert. De meeste resultaten van voor 1990 komen van sites waar voor de content betaald moet worden. Hoewel ook hier gratis juweeltjes te vinden zijn. Dat laatste komt door het abonnement dat Google genomen heeft met leveranciers van betaalde content, zoals de Wall Street Journal, de eigenaar van de abonneeservice wsj.com. Net zoals bij Google Book Search, geeft het historisch archief de lezer dus de mogelijkheid een samenvatting te lezen om vervolgens te bepalen of het volledige artikel de moeite waard is om te kopen. Het is zeer waarschijnlijk dat dit nieuwe initiatief van Google de vrees zal doen toenemen dat dat Google veel te machtig wordt op het Internet en dat het de business models van de traditionele (online) bedrijven bedreigt. In februari stelde de World Association of Newspapers dat het juridische actie overweegt tegen Google News. De vereniging stelde dat 'the global aggregation service, which displays news headlines and a snippet of text on Google's own site, was building a new medium on the backs of our industry, without paying for any of the content'. Jim Gerber, directeur van Google's Content Partnerships, redeneerde dat de nieuwe dienst geen enkele bedreiging vormt voor de nieuwsbedrijven. 'The gut instinct may seem like it is positioned as competitive to aggregators but, as you can see, we have aggregator partners on board. At the end of the day, this points traffic back to partners and that can be very valuable', zo stelde hij. Google wil de zoekresultaten van het persarchief integreren met de zoekmachine zelf, waardoor meer verkeer ontstaat naar de sites van de kranten, waardoor deze meer advertentieopbrengsten kunnen realiseren. Op dit moment betreft de dienst alleen nog maar berichten uit de Verenigde Staten. Het bedrijf is van plan om uiteindelijk ook andere talen te integreren in het nieuwsarchief. De databases waar de berichten in zijn opgenomen maken deel uit van wat sommigen het 'deep web' noemen, omdat de berichten niet geïndexeerd kunnen worden bij de standaard zoekmachines. Google is partnerships aangegaan met verschillende partijen om dit nieuwsarchief mogelijk te maken. Naast de hierboven genoemde partijen zijn dat in ieder geval Lexis-Nexis, HighBeam Research, Thomson Gale en AccessMyLibrary.com. Veel van de databases die door deze partners worden geleverd worden zelden geraadpleegd buiten een (academische) bibliotheek. De meesten hebben ook niet de mogelijkheid die Google heeft om allerlei soorten informatie te integreren. De vraag die rijst is wat er gaat gebeuren met deze databases nu Google toegang gaat regelen ? Overleven ze dit initiatief van Google ? Dat is een interessante vraag, die de komende tijd wel zal worden beantwoord.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.