Open Source Document Collaboration: Zimbra daagt Microsoft uit.

14 september 2006

Het startende bedrijf Zimbra probeert een AJAX-standaard te realiseren die verschillende gebruikers tegelijkertijd in staat stelt dynamische content te wijzigen middels een online interface. We hebben het dan over spreadsheets, kaarten, teksten of websites. Daarmee wil het de Ajax Linking and Embedding (ALE)-standaard gebruiksklaar aanbieden. Het is daarmee verschillende grote concurrenten te snel af, waaronder Microsoft. Zimbra heeft sinds oktober 2005 30,5 miljoen dollar aan beleggingsgeld opgehaald en heeft daarmee een set aan online applicaties gemaakt, waaronder e-mail, agenda's en spreadsheets. Het bedrijf heeft nu Zimbra Documents gelanceerd, waarmee het voor de eerste keer het door haar voorgestelde ALE gebruikt. ALE in Zimbra Documents 'is similar to a wiki', zegt Anne Manes, analist bij de Burton Groep. 'Different users can edit a document at the same time, and Zimbra's tool rolls up the changes into a new joint document. Each author using the tool works in his or her own browser window, without regard to a master document'. In plaats van te werken met een 'command-lijn-editor', zoals bij de meeste wiki's, laat Zimbra Documents de schrijvers met hun content werken in hetzelfde HTML-formaat waarin het getoond wordt. Het is WYSIWYG-tool.

ALE als afkorting is gebaseerd op Microsoft's technische voorganger: Object Linking and Embedding (OLE), die een zelfde soort knip-en-plak effect heeft binnen Office desktop-applicaties. Open source ALE kan echter in tegenstelling tot OLE op ieder platform functioneren binnen een browser. Microsoft zelf werkt op dit moment ook aan online extensies van haar bestaande Office applicaties, waardoor het samen aan documenten werken een stuk eenvoudiger wordt. Waarschijnlijk zullen die extensies gebaseerd worden op Atlas, een 'proprietary' equivalent van Ajax, dat echter niet voor volgend jaar op de markt komt. Google brengt zelf een aantal Ajax applicaties uit, zoals e-mail, instant messaging en agenda's. Google hoopt dat het online document creatie later dat jaar aan de site kan toevoegen. Zimbra heeft de ALE specificatie aan het OpenAjax Consortium aangeboden in april, waarbij het naar streeft om het tot een standaard werkwijze voor het integreren van interactieve AJAX-elementen in documenten. 'But getting Zimbra's ALE established as a standard won't be easy', zo zegt Manes. 'There's contention among more than 100 Ajax toolkits. Moreover, ALE's supporting technology for Zimbra's Collaboration Suite is Java-oriented, and not all Ajax programmers will want to go the complex Java 2 Enterprise Edition route'. 'Zimbra Documents combines the best capabilities of Wikis and Public or Shared Folders', zegt Satish Dharmaraj, mede-oprichter en CEO van Zimbra, 'and it is the first solution to also provide easy AJAX authoring from any Web browser and tight integration with other collaboration technologies such as email and shared calendaring. Zimbra Documents is another step in our commitment to allow organizations and service providers to provide access to the same tools and information to all users'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.