Nogmaals: Microsoft en ODF

10 juli 2006

Microsoft's initiatief om een open source project in het leven te roepen om te zorgen voor de 'vertaling', conversie, tussen het Open XML Format en het OpenDocument Format (ODF) is een zeer welkome eerste stap, maar zeker geen oplossing op lange termijn. Dit althans stellen een aantal analisten in een reactie op Microsoft's aankondiging van het Open XML Translator project op SourceForge. Het doel van het project is om open participatie toe te staan en het vrije gebruik van de software te bevorderen, waarbij de programmeercode beschikbaar zal zijn onder de BSD-licentie. Marino Marcich, managing director van de ODF Alliance stelde dat Microsoft's initiatief in zijn algemeenheid een goed teken is en 'a recognition of the ODF Format's acceptance by the general public'.

Marcich was niet verrast dat Microsoft een open source project in het leven heeft geroepen, maar betwijfelt wel het nut gezien het feit dat er al verschillende projecten in het leven geroepen zijn om de conversie te realiseren. 'I am not really surprised that they have created the Open XML Translator project, which is a belated recognition on their part that and that it is the standard of choice by government's around the world'. Hij ziet het project als een 'first baby step'. Marcich riep wel op tot voorzichtigheid; het moet namelijk nog blijken wat Microsoft verder plant. 'The installable software plug-ins that would be created under the project are really only a bridge, a stopgap measure that will probably not be acceptable to government's around the world over the long term. Plug-ins simply don't give the benefits of open file formats and standards', zo stelde hij. 'Converters and plug-ins are not solutions to the problem as governments across the globe want access to their vital records and data and are looking to separate the document from the application, which plug-in technologies do not do, and which would open the market up to greater innovation and more product and price competition'. De conversiesoftware zou vervolgens ook niet perfect zijn, zoals namens Microsoft werd medegedeeld. 'OpenXML and ODF are very different formats and some hard decisions are going to have to be made when translating from one format to another, like where we have OpenXML features that are not supported in ODF'. Marcich maakte duidelijk dat Microsoft nog niet had aangegeven wat deze problematische bottle-necks voor conversie waren, waarbij hij stelde dat Microsoft te allen tijde in het OpenDocument Technical Committee van OASIS welkom was, om deze zaken aan te pakken. De ODF Alliance zou het liefste zien dat Microsoft 'make ODF native to their suite', maar hij erkende dat het zeer onwaarschijnlijk was dat dat (binnenkort) zou gebeuren. Een woordvoerder van IBM stelde dat Microsoft's beslissing een 'welcome development' was die 'will be seen as baby steps in the right direction'. IBM roept alle leveranciers op om ODF te ondersteunen aangezien dit de adoptie ervan zou versnellen en het voor overheden makkelijker zou maken om hun informatie naar puur ODF-software over te brengen 'with all the cost savings, compatibility and innovation that it promises'. Maar de woordvoerder maakte ook duidelijk dat het Translator Project niet veel verschilt van de andere projecten die plug-ins bouwen. Simon Phipps, Chief Open Source Officer van Sun, stelde in zijn blog dat hij was 'delighted Microsoft has recognized the importance of ODF and no longer oppose it. In fact, I invite them to finally engage with the OASIS OpenDocument Technical Committee, which they have long been free and able to do but for their public posture towards OpenDocument … However, the move they announced today really is the absolute minimum they could do', zo stelde hij. Phipps voegde er aan toe dat Microsoft's initiatief zijn mening niet veranderde. 'The right approach for governments is to use a file format that is an open, completely no-strings-attached standard, designed with multiple implementations in mind and actually implemented in multiple products. Today that's the main lesson I draw from all this, though, is that if we want to see Microsoft behaving in a way that respects customers and standards, they will need to be dragged kicking and screaming all the way to that conclusion'. De Association for Competetive Technology (ACT), die voorheen regelmatig beschuldigd is een stichting te zijn 'founded and cultivated solely to protect Microsoft's interests in Washington', is eveneens ongelukkig, zij het om tegengestelde redenen. Ze waarschuwt dat 'technology mandates like ODF-only policies are wrong-headed and can harm innovation and government effectiveness. Governments are far better served by pursuing goals-based policies rather than picking specific winners and losers in the marketplace as, ultimately, one standard doesn't fit all'. Zo althans de woorden van Morgan Reed, uitvoerend directeur van ACT. Kortom: Microsoft mag een stap gezet hebben, tevredenheid daarmee is er niet echt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.