Uitdaging voor cultureel erfgoed: 27.2 miljoen blogs (and rising…)

8 februari 2006

Iedere seconde ontstaat er een nieuwe blog. Vanaf 2003 is het aantal blogs met een factor 60 vermenigvuldigd. Dave Sifrey schrijft in zijn periodieke ‘State of the Blogosphere‘, zoals afgelopen maandag verschenen op Technorati, dat er nu ongeveer 27,2 miljoen blogs zijn en dat er iedere dag 75.000 bijkomen. Met dat tempo verdubbeld de ‘Blogosphere’ elke 5,5 maand. ‘There has never in human history been that many communications sources’, zo schrijft Jeff Hess in zijn blog ‘Have Coffee Will Write‘. De ‘Blogosphere’ bestaat uit blogs over elk denkbaar onderwerp. Ze zijn een zeer populair communicatiemedium, met politieke standpunten, discussies over belangrijke nieuwsfeiten, uitingen van teenagers en kinderen, c.v.’s van werkzoekenden, uitingen van talenten en hobby’s, klachten van gefrustreerde werknemers, op zichzelf gerichte lofprijzingen, wetenschappelijke expos’s en kritieken, en ga zo maar door. Zelfs al accepteren we de wet van Sturgeon (van alles is 90 % van geen belang) dan is het aantal blogs nog steeds fenomenaal hoog.Sifrys bericht heeft een storm van blog-berichten tot gevolg gehad, in elke denkbare taal. Ook in het Nederlands. Er worden elke dag ongeveer 1,2 miljoen nieuwe berichten op blogs geplaatst, of (omgerekend) 50.000 per uur, zo stelt Sifry. Belangrijke nieuwsfeiten doen de activiteiten op de blogs stijgen, met een piek na de aanslagen in de metro van Londen in juli 2005 en gedurende de hearings voor de nieuwe rechter Samuel Alito voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Katrina, de orkaan die New Orleans wegvaagde, veroorzaakte geen record in berichten omdat een aanzienlijk aantal van de gepubliceerde berichten als spam is aan te merken. De toename van het aantal blogs gaat gepaard met een toename in blog-gerelateerde ergernissen. Bijna 10 % van nieuwe blogs zijn, volgens Sifry, ‘machine generated’, die verder stelt dat ‘spings, or spam-generated pings, can make up 60 percent of Technorati’s daily pings. There has been an increase in the overall noise level in the blogosphere, most notably in the number of spam and fake pings that are sent. These spam pings are fake or bogus notifications that a blog has been updated; in some cases, these spings can amount to a denial of service attack’. Technorati heeft een mechanisme dat spam blogs uit de indexen houdt en (eventueel) er uit kan verwijderen. Blogs blijken voor de makers van waarde te zijn. Technorati toont aan dat 13,7 miljoen bloggers drie maanden na de lancering van de blog nog steeds publiceren. De ‘Blog Finder’ van de zoekmachine telt meer dan 850.000 blogs in meer dan 2500 categorien. En, volgens de Pew Internet and American Life Project, heeft een op de vier internetgebruikers wel eens een blog gelezen. Het project heeft berekend dat ongeveer 53 miljoen Amerikanen het Internet gebruiken (of gebruikt hebben) om persoonlijke gedachten, beelden of bestanden te publiceren. Er zijn weinig Nederlandse blogs beschreven of geclaimed bij Technorati, terwijl dat voor de herkenbaarheid van de blog van groot belang is. Volgens Marco van Marketingfacts is het aantal weblogs nog veel groter: ongeveer 200 miljoen. De enorme hoeveelheid blogs creert een grote uitdaging voor de beheerders van cultureel erfgoed: selecteer maar eens wat van blijvende en culturele waarde is. Een bijna onbegonnen taak, maar een die van groot belang wordt, omdat blogs de traditionele publicatiekanalen in de toekomst lijken te gaan verdringen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.