Zoekmachine voor software-ontwikkelaars

7 februari 2006

Software-ontwikkelaars kunnen Google en andere zoekmachines gebruiken om programmacode te vinden, maar dat is niet de meest eenvoudige manier. Een nieuw bedrijf, opgestart in Silicon Valley, stelt met een veel beter alternatief te kunnen komen: een zoekmachine voor broncode en informatie die daaraan is gerelateerd. De zoekmachine, Krugle, is ontwikkeld om eenvoudig toegang te geven tot broncode en andere zeer relevante technische informatie via een eenvoudig te gebruiken interface. Krugle werkt door het indexeren van code gevonden in open-source repositories en code die opgeslagen is in archieven, in mailing lists, blogs en webpagina’s. ‘It’s based on a combination of open-source and proprietary technology’, zo stelt het bedrijf. ‘On the open-source side, it’s based on the Apache Software Foundation’s Nutch and Lucene Web search projects, as well as on the Antlr (ANother Tool for Language Recognition) parser generator’. De zoekmachine is zelf dus niet volledig open source. Het bedrijf zegt echter zelf te participeren in open-source projecten waaruit een deel van de programmacode van Krugle stamt, en in andere ontwikkelgemeenschappen.‘Today, programming is more about efficiently assembling and integrating code, than it is about writing new code from scratch’, zo legt mede-oprichter en Chief Executive Officer Steve Larsen uit. ‘The problem is, finding and evaluating the available code takes too much time. That’s the problem Krugle solves’. ‘Finding, evaluating and downloading the right code is a common developer task that consumes massive amounts of developer time’, zo stelt de andere oprichter en Chief Technology Officer Ken Krugler. ‘This process has difficulties because of the way software projects and components are currently accessed on the Internet. While current search engines are OK at finding Web pages, they don’t crawl source code repositories, archives or knowledge bases, and they don’t leverage the inherent structure of code to support the types of searches programmers’. Krugle geeft de programmeurs echter ook toegang tot projectinformatie, documentatie, licentie-informatie, tips, hints etc., als er beslissingen genoemen moeten worden over de code die moet worden gebruikt. Het bedrijf stelt dat de zoekmachine de juiste informatie levert aan de programmeurs om de meest actuele problemen op te lossen. ‘In addition, a Wiki-like feature in Krugle enables developers to add tags and commentary in a layer that ‘floats’ above the source code. It also lets programmers permanently tag code and sets of search results, and then easily share the tagged information with their colleagues’. ‘The implications of the open-source movement are dramatic and can’t be understated’, zo stelt Chris Shipley, van de DEMO Conference. ‘Everyone agrees that open source is the wave of the future, and Krugle is riding that wave by helping programmers find the code they need to do their job’. De machine maakt het ook mogelijk om in het kader van patentering te zoeken of de code reeds bestaat. Dat maakt het stukken eenvoudiger om te bepalen of het gaat om unieke code. Krugle zal een beta van de nieuwe zoekmachine aankondigen en demonstreren op twee conferenties: op DEMO in Phoenix, en op Evans Data Development Relations Conference in San Francisco. Testers kunnen zich op de website van Krugle registreren. De beta-versie wordt released op 8 maart op de O’Reilly Emerging Technology Conference. ‘While Krugle will thrill any programmer, the biggest win will be with companies that have developer communities or care about developer mindshare’, zo tekent John Andrews, analist van de Evans Data Corporation, aan. ‘This is one of the most important development tools to come along in a long time’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.