Frontale aanval op Microsoft

9 februari 2006


Dell
, ‘s werelds op een na grootste fabrikant en leveranciers van PC’s en laptops, test op dit moment een software-bundel, ontwikkeld door Google op 100 miljoen nieuwe computers kan worden genstalleerd, voor gebruik. Dit is een directe uitdaging voor Microsoft, de grootste software-ontwikkelaar ter wereld, aangaande de controle van de desktop van de computers van de gebruikers. Een woordvoerder van Dell stelde dat het bedrijf Google software aan het testen was die gebruikt kon worden om zowel het Internet als de informatie opgeslagen op de computer van de gebruikers te doorzoeken. ‘We can confirm that we are running a test with Google that could include a Google-powered Dell home page, Google desktop search and a Google Toolbar’, zo vertelde Ben Kaufman aan Reuters. ‘We are testing our products with some of those functions and determining how they are benefiting our customers’. Onbevestigde berichten hebben al enige tijd gesuggereerd dat Dell en Google onderhandelen om Google software op meer dan 100 miljoen Dell PC’s te plaatsen. De onderhandelingen zouden het gevolg zijn van een aanbestedingsprocedure waarbij Google Microsoft versloeg. Yahoo, de derde grote speler in de markt, zou zichzelf hebben teruggetrokken uit de procedure.Google heeft al overeenkomsten gesloten met software-ontwikkelaars, zoals de Mozilla Foundation, waardoor Google’s website homepage in de Firefox-browser is geworden. De inkomsten van dergelijke overeenkomsten zijn belangrijke geldbronnen geworden voor Google’s partners. De Wall Street Journal berichtte dat de beide partijen een driejarige overeenkomst sluiten, die Google in ruil voor 1 miljard dollar de mogelijkheid geeft om haar software te installeren. De daling van de aandelen Google onlangs kan de bezorgdheid reflecteren van de beleggers die deals met PC-fabrikanten zien als toename van de kosten van Google voor het verwerven van nieuwe gebruikers. Microsoft heeft de voor-installatie van haar producten altijd gebruikt om het gebruik van bijvoorbeeld Internet Explorer te stimuleren. Door het gratis onderdeel te maken van het besturingssysteem Windows wist het de concurrenten uit de markt te drukken. Het is onduidelijk of de samenwerking tussen Google en Dell zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe producten. Het enige wat aan het pakket van Google ontbreekt is een besturingssysteem. Als Google dat zou gaan ontwikkelen, dan heeft Microsoft een groot probleem. De samenwerking nu zal Microsoft al ernstige pijn bezorgen. ‘They’re seeing Google seep into more and more cracks in the computing landscape. Google’s mission isn’t to organize the world’s information, it’s to organize your access to the world’s information, and that’s a threat to Microsoft’, zo stelt zoek-expert Gary Stein. ‘Every day, Google gets a little bit closer to the consumer’. Neil Charney, woordvoerder van Microsoft, weigerde in te gaan op de berichten. ‘Our goal is to continue working closely with our (PC makers) to empower users with clear ways to find, organise and use information that matters to them’, zo zei hij. Charles di Bona, een analist van Sanford C. Bernstein, ziet nog geen reden voor een serieuze uitdaging van Microsoft. ‘There is no serious evidence that the (Windows) franchise is actively being undermined in any material way at this point’. Op zich is dat juist, maar als Google besluit om Sun’s StarOffice in te zetten op de Dell PC’s, dan wordt Microsoft een potentieel ernstige slag toegebracht.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.