Zelfgebrande CD’s en DVD’s slechts beperkt houdbaar

7 januari 2005

IBM Duitsland heeft een onderzoek uitgevoerd naar de houdbaarheid van zelfgebrande CD’s en DVD’s en is tot de conclusie gekomen dat het daarmee slecht gesteld is. Volgens Kurt Gerecke, onderzoeker bij IBM Duitsland, moet de gebruiker er van uitgaan dat zijn zelfgebrande schijfjes een maximale levensduur van 5 jaar hebben. Geperste CD’s en DVD’s, kant en klaar uit de winkel, hebben volgens hem een langere levensduur. Vooral bij goedkope schijfjes zoals die bijvoorbeeld bij Aldi in grote hoeveelheden worden aangeboden is de duurzaamheid beperkt. Zij hebben een levensduur van 2 tot 2,5 jaar. Naarmate de CD’s en DVD’s duurder worden, en door de betere materialen die dan voor de productie worden gebruikt, kan die levensduur worden verlengd naar zo’n 5 jaar. Het advies van Gerecke is dan ook op backups niet te lang op CD of DVD te bewaren. Welk medium dan wel geschikt is voor het bewaren van een backup? Daar heeft Gerecke niet echt een antwoord op want ook harde schijven, flash-geheugen en USB-sticks hebben volgens hem geen eeuwige levensduur.Terwijl de zwartwit-foto’s in het familiealbum decennialang toonbaar blijven, geldt dat voor de eigen gebrande CD’s en DVD’s niet; meestal krijgt men na enkele jaren de melding dat de schijf niet langer leesbaar is. Alle reclame die zich richt op de langdurige houdbaarheid van de data die op CD en DVD worden opgeslagen, zijn een illusie volgens Gerecke. ‘Haltbar fr ewig, das kann kein Datentrger. Dass heit, wenn man Langzeitarchivierung macht, dann muss man sich grundstzlich ber die Migrationsmglichkeiten auf neue, auf zuknftige Technologien auseinandersetzen’. De natuurkundige Gerecke houdt zich bij IBM in Stuttgart al jarenlang bezig met opslagmedia van allerlei soort, maar slechts zeer onlangs is de notie doorgedrongen dat de lange termijn opslag van data problematisch is. In professionele omgevingen worden magnetische tapes gebruikt, die zonder twijfel tussen de 30 en 100 jaar houdbaar blijven. Het is echter wel zo dat er bij CD’s grote verschillen in houdbaarheid bestaan. Gerecke opnieuw: ‘Die normalen Audio-CDs, die Sie im Laden kaufen, die mechanisch gepresst werden, haben natrlich eine weit hhere Haltbarkeit als die selbst gebrannten CDs. Bei den selbst gebrannten CDs kommt es erst einmal auf das Brennverfahren an, zum anderen auf das Material – die CD, die man verwendet. Sie knnen heute sagen, wenn Sie mit billigen CDs, die Sie massenweise im Stapel beim Aldi oder sonst wo kaufen knnen fr ein paar Cent, da wrde ich also jedem raten, dass er nach 2, 2,5 Jahren diese CDs berspielt, also Kopien anfertigt, weil da wirklich die Gefahr da ist, durch eine Materialzersetzung, die innerhalb einer kurzen Alterung statt findet, dass die Daten nicht mehr auslesbar sind. Das ist einfach eine Tatsache. Bei besseren Brennverfahren, bei besseren Materialien, also die hher wertigen CDs, da kann man maximal von fnf Jahren ausgehen. Also, das wrde ich persnlich nicht ansetzen, ich wrde das Ding schon nach drei Jahren umspielen’. Goedkope branders doen daar nog een schepje bovenop, doordat ook de kwaliteit van het brandproces van belang is bij het vervaardigen van de CD. Het is dan aan te raden om de verversing van de schijfjes op een nog kortere termijn te laten plaatsvinden (1 1/2 – 2 jaar maximaal). De verversing naar DVD’s is behalve voor de opslagcapaciteit) geen oplossing voor het kopieren. ‘Bei der DVD kommt es auch wieder drauf an, mit wie vielen Layern man arbeitet. Die Mehrfachlayer – also wenn sie mit vier Layern auf einer DVD arbeiten, dann ist die lang nicht so haltbar als wenn sie mit einem Layer arbeiten, aber sie kriegen natrlich wesentlich mehr Daten drauf. Das muss man auch wieder bercksichtigen. Aber bei einer DVD wrde ich denselben Zeitrahmen ansetzen wie bei CDs. Und auch wieder abhngig von der Qualitt, die man einkauft und welche Brennverfahren, das man ansetzt’. Ook opslaan op de harde schijf lost het probleem van langetermijn opslag niet op, maar dit probleem was al eerder onderkend. ‘Festplatte und Festplatte ist auch wieder zweierlei. Es gibt die normalen PC-Platten. Diese Platten sind aber im Prinzip so gebaut, dass man von einer Haltbarkeit von fnf Jahren heute ausgeht, bei einer Betriebsdauer von etwa 3-5 Stunden pro Tag. Aber die Haltbarkeit ist vor allem abhngig, welche Lager fr die Plattenaufhngung verwendet werden’. Mechanisch beweegbare delen leiden altijd tot beperking van duurzaamheid. Wie mechanische delen wil uitsluiten komt op opslagmedia als USB-sticks uit, die data tot vijf jaar kunnen vasthouden. Gerecke is hier echter ook erg voorzichtig. ‘Allerdings diese USB-Sticks, die sind enorm davon abhngig, wie oft man sie berschreibt. Ich wrde also so einen USB-Stick nicht 50 mal berschreiben, weil ich dann wirklich Gefahr laufe, dass die Dinge nicht mehr auslesbar sind, oder nur fehlerhaft auslesbar sind’. Opslag langer dan vijf jaar op een medium, lijkt alles bij elkaar genomen dan ook twijfelachtig. Reden te meer om veel aandacht te besteden aan gecontroleerde procedures voor verversing van dragers en migratie van data.

Share This:

One thought on “Zelfgebrande CD’s en DVD’s slechts beperkt houdbaar

  1. Peter.

    Mijn ervaring met zelfgebrande DVD’s en CD’s , is dat het er vanaf hang HOE je de schijfjes bewaart.
    Vorige week, heb ik een DVD+RW afgespeeld, die ik 19 JAAR geleden met een goedkoop laptopje heb gebrand! En wat blijkt: De videopnamen zijn nóg steeds 100 PROCENT goed!! Na 19 jaar!
    Hoe dat precies komt, weet ik niet, maar het is een feit, want ook andere zelfgebrande DVD’s en CD’s zijn in mijn geval NIET verrot!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.