Biometrische herkenning voor het lenen van boeken

28 december 2005

Een nieuwe bibliotheek in Naka (Irabaki) gaat over tot het gebruik van de handpalm-authenticatie zoals die is ontwikkeld door Fujitsu en vervangt daarmee de conventionele bibliotheekkaarten. De bibliotheek opent in oktober 2006 en vanaf dat moment kan iedere gebruiker gebruikt maken van de techniek. Wil een bezoeker geen handpalm-scan laten maken, dan kan altijd nog gebruik gemaakt worden van een smartcard, zo stelt Fujitsu. Het biometrisch systeem scant met behulp van infrarood licht de hand van de gebruiker en brengt met de camera het lijnenspel in de palm van de hand en het aderpatroon onder de huid van de hand in kaart. Het systeem is gebaseerd op het unieke patroon van lijnen en onderhuidse aders in de hand van iedere persoon. Het systeem biedt met een hoge mate van betrouwbaarheid betere biometrische authenticatie oplossingen dan stem- en geluidsherkenning, irisscans en vingerafdrukken. Het systeem is al vanaf oktober 2004 in gebruik; grote banken in Japan gingen de bibliotheek voor.De Japanse banken zijn begonnen om het systeem te implementeren in de PIN-automaten die ze verspreid over het land hebben ingericht. Het systeem komt in de plaats van het veel minder vertrouwde PIN-codesysteem dat tot nu toe als identificatie bij financile transacties gold. Vooral hoop-risico toepassingen blijken het systeem te gebruiken. De Bank of Tokyo Mitsubishi, een van de grootste Japanse banken, heeft het systeem vanaf oktober 2004 uitgerold en heeft nu bijna de helft van al haar 3000 pin-automaten met het handpalmsysteem uitgerust. Het systeem gaat in de bankwereld dienen als een te prefereren alternatief voor het PIN-systeem. Andere Japanse banken zijn eveneens begonnen met de implementatie van het systeem in hun betaalautomaten. Het systeem gebruikt een scanner die werkt als een digitale camera. Deze maakt een foto van de handpalm van een gebruiker, waarna de afbeelding vergeleken wordt met een afbeelding die is opgenomen in de database van het systeem ter validatie. De camera werkt met infrarood licht en kan daardoor alle lijnen en onderhuidse aders detecteren. Een door Fujitsu ontwikkeld algoritme wordt vervolgens gebruikt om de identiteit te bepalen. De vergelijking houdt rekening met het aantal lijnen en aders, hun vorm en positie en de punten waar ze elkaar kruisen. Door de grote betrouwbaarheid wordt het systeem, zo zegt Akira Wakabayashi (directeur voor de ontwikkeling van zakelijke biometrie bij Fujitsu), vooral gebruikt daar waar geld en mensenlevens op het spel staan. Naast de banken heeft ook het Academisch Ziekenhuis van de Universiteit van Tokyo het handpalm authenticatiesysteem in gebruik genomen voor de bescherming van de archieven waar patintentdossiers worden bewaard en de computerruimten, waar veel persoonlijke gegevens worden beheerd. Het systeem dient daar als toegangscontrole. Het ziekenhuis gebruikte voorheen een vingerafdruksysteem, maar de betrouwbaarheid daarvan bleek niet hoog genoeg. Het systeem liet namelijk elke 10.000 scans wel een ongeautoriseerde gebruiker toe. Het Fujitsu handpalm authenticatiesysteem verhoogt de betrouwbaarheid omdat ongeautoriseerde gebruikers slechts een keer per 1,25 miljoen scans worden toegelaten; het afwijzen van geatoriseerde gebruikers komt slechts een keer per 10.000 scans voor. Wakabayashi zegt dat Fujitsu nu onderzoek is begonnen om te zien of het systeem ook toepasbaar gemaakt kan worden voor mobiele telefoons en notebooks, zodat ook in mobiele toepassingen deze vorm van biometrische authenticatie kan worden toegepast. De bibliotheek van Naka is de eerste bibliotheek ter wereld die het systeem gebruikt. Gezien de betrouwbaarheid zullen andere bibliotheken en archieven zeker volgen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.