Standaard voor ‘fixed content’

26 december 2005

Information lifecycle management (ILM) wordt ernorm gestimuleerd nu een aantal leidende leveranciers van storage-oplossingen een standaard gaan ontwikkelen om ‘fixed content‘, dus informatieobjecten met een vaststaande vorm, structuur en inhoud die in de tijd moet worden behouden, te kunnen communiceren tussen de verschillende storage-oplossingen van de betreffende leveranciers. De voorgestelde nieuwe eXtensible Access Method (XAM) specificatie is bedoeld om een interface te realiseren voor het kunnen migreren, verplaatsen of overzetten van ‘fixed content’ onafhankelijk van de gebruikte storagetechnologie, leverancier of plaats, zo gaven vertegenwoordigers van de Storage Networking Industry Association (SNIA) aan. ‘Fixed content’ is, zoals het zegt, onveranderbaar als het eenmaal is opgeslagen of gearchiveerd, en juist deze functionaliteit is van groot belang voor het realiseren van compliance. XAM zal eind 2006 of in de loop van 2007 geheel of gedeeltelijk opgenomen zijn in een software development kit, zo stelt Jeff Porter, voorzitter van SNIA.‘The move to propose XAM as a standard started in late 2004 as a collaboration between IBM and EMC, and was later joined by Hewlett-Packard, Hitachi, and Sun Microsystems‘, zo gaf Porter aan. ‘XAM is in the early stages of definition, with the official specification not expected until 2007. The information brought to SNIA from the vendors is foundation-level work’, zo gaf hij aan. ‘It’s useful for building a standard’. Als XAM als standaard is geaccepteerd zullen de eerste vruchten API‘s zijn en een software developer kit, zodat de leveranciers van storage systemen de mogelijkheid krijgen ILM-applicaties onafhankelijk van het opslagsysteem te laten functionaliseren. ‘It will allow vendors to develop applications that can handle large volumes of reference data and move it between storage systems’, zo ging hij verder. ‘It will provide a level of interoperability not seen in storage systems before. It will let customers decrease their storage costs while increasing their access to their information. The amount of data is growing, and it’s a big market for everyone.’ XAM zal toegang bieden tot zeer heterogene opslagomgevingen en maakt het mogelijk ‘fixed content’ en de daarbij behorende metadata tussen verschillende systemen uit te wisselen, zonder voortdurend te converteren en te migreren. Porter stelde dat ‘the proposed specification can eventually be used for moving data from one archived format to another as it ages, an area becoming increasingly important with the emphasis being put on organizations due to regulatory compliance pressures’. Laura Sanders, vice-president van IBM Total Storage, stelt: ‘In this area, you’re holding onto content, and it’s very likely the content will outlast the media. You don’t want to be in an area where it’s closed and it fills up and you can’t migrate’. Versie 1.2. van de voorgestelde standaard is op dit moment in behandeling bij SNIA’s technische werkgroep over Fixed Content Aware Storage. Deze werkgroep heeft unaniem besloten op basis van XAM een interface te ontwikkelen voor ‘fixed content’ om zo een rol te kunnen spelen bij de langdurige archivering van data. De werkgroep werkt tevens aan een ‘query model for more streamlined access to metadata via XAM’ en een XAM-beveiligingsmodel. ‘There is significant user and industry interest in a methodology such as XAM that would allow for long term archiving, access and management of scalable stores of reference information’, zo geeft David Black, lid van de werkgroep te kennen ‘Simultaneously with this growth, there is a need for timely access to this data for business and regulatory reasons and for this data to be location-independent, facilitating transparent media and technology refresh cycles in long-term archives’. Zeker in het kader van het streven naar duurzaamheid van data en documenten is deze nieuwe standaard van gigantisch grote betekenis.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.