Sun maakt ook open-source processor

7 december 2005

Nadat Sun de hele softwareportfolio als open-source heeft verspreid geeft Sun nu ook de code van haar nieuwe processor vrij. De volledige code, technische specificaties en simulatiemodellen van de UltraSparc T1-processor (voorheen als Niagara bestempeld) zullen met de open source-gemeenschap worden gedeeld, zo deelde de topman van het bedrijf, Scott McNealy, dinsdag tijdens de presentatie van de nieuwe chip mee. Hij introduceerde hiermee het OpenSPARC Project. In aanvulling daarop deelde hij mede dat Sun de instructiespecificatie van de UltraSPARC Architectuur 2005 en een Solaris poort zal publiceren. Vooral vanuit de academische wereld is er behoefte aan een processor die volledig ‘gekend’ is en waarmee studenten en onderzoekers zelf aan de slag kunnen gaan. ‘If it works in software, why wouldn’t it work for processors?’, zo stelde McNealy. Meer details inzake het project zullen in een later stadium worden gepubliceerd, maar McNealy stelde te hopen dat meer innovatie rondom de processor de adoptie ervan zal bevorderen en zal bijdragen aan het onderzoek dat Sun-ingenieurs uitvoeren. Sun heeft altijd blijk gegeven van bekwaamheid in het verwerven van sleuteltechnologie door acquisities. De TI-chip is ontwikkeld door een bedrijf dat Sun in 2002 kocht, Afara Websystems. McNeily hoopt dat er in de toekomst bedrijven ontstaan die technologie ontwikkelen rond de UltraSPARC TI, die vervolgens door Sun kunnen worden gekocht.Jonathan Schwartz, operationeel directeur bij Sun, verwacht dat deze stap belangrijke innovaties voor toekomstige generaties UltraSparc-processors zal opleveren. Sun wil hiermee uiteraard ook zijn positie binnen de open-sourcegemeenschap versterken. Begin deze maand maakte heeft Sun de gehele softwareportfolio al open-source gemaakt. Dit door het succes het besturingssysteem Solaris met de gemeenschap te delen. Sun is een van de weinige bedrijven die naar de open source gemeenschap heeft gekeken om processor-ontwerp te stimuleren. SPARC International wordt door een onafhankelijke organisatie onderhouden en staat iedereen toe om de specificaties te downloaden en te gebruiken om een chip te ontwikkelen. Het geeft alleen technische ondersteuning aan licentiehouders, die ook de enigen zijn die hun chips als SPARC-compliant mogen positioneren. McNealy stelde dat Fujitsu’s SPARC64 technologie een voorbeeld is van dat programma. McNealy wil echter nog meer innovatie genereren door het huidige programma open source te maken. Dat is ook hard nodig, want Suns omzet kan wel een stimulans gebruiken.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.