Kopieren wordt moeilijker….

5 september 2005

Een rechtbank in Australië heeft het P2P-netwerk Kazaa bevolen om zijn software aan te passen. Daarmee moet het voor gebruikers 'onmogelijk' worden om muziekbestanden waarop auteursrechten berusten vrij uit te wisselen via internet. Kazaa hoeft zijn activiteiten niet te staken. Niet de onderneming, maar gebruikers zijn volgens de rechtbank schuldig aan het schenden van auteursrechten. Kazaa moet echter druk op zijn gebruikers gaan uitoefenen om nieuwe software op hun computers te installeren. Verder: het hacken van de Blu-ray DVD gaat een stuk moeilijker worden als het mogelijk is voor de leverancier via Internet in te grijpen.Kazaa staat bekend als een 'vrijplaats' voor de uitwisseling van auteursrechterlijk beschermd materiaal. Wereldwijd maken naar schatting honderd miljoen mensen gebruik van de software voor het uitwisselen van digitale bestanden. Kazaa, opgericht door de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis, verhuisde enkele jaren geleden uit Nederland naar Australië nadat een Nederlandse rechtbank de activiteiten had veroordeeld. Daarna begonnen Australische platenmaatschappijen een rechtszaak. De internationale federatie van platenmaatschappijen, de IFPI, kraaide victorie na de uitspraak. Voorzitter John Kennedy sprak van 'een mijlpaal in de strijd tegen de wereldwijde internetpiraterij. De huidige eigenaar van Kazaa, Sharman Networks, heeft altijd gezegd geen controle te hebben over het gedrag van zijn gebruikers. Op de Kazaa-website staan waarschuwingen dat zij geen auteursrechten mogen schenden. De vraag is ook wat de uitspraak inhoudt: de rechter heeft expliciet Sharman niet verantwoordelijk gesteld voor de activiteiten van de gebruikers. En een filter voor auteursrechterlijk beschermd werk ? Die bestaat niet, en er bestaat grote twijfel of deze wel kan worden gemaakt. Uiteindelijk is het de gebruiker van de software die illegaal opereert, niet de software zelf. En de rechter heeft dat in ieder geval bevestigd; of de muziekindustrie bij nadere lezing veel met deze uitspraak kan is nog maar de vraag: als de gebruikers weigeren om een nieuwe versie te accepteren valt er helemaal niets te vieren… Op een ander niveau van kopiëren: gebruikers die in de toekomst hun Blu-Ray-spelers hacken worden afgestraft. Het apparaat wordt op afstand uitgeschakeld. Dit zegt Frank Simonis, woordvoerder van de Blu-Ray-groep, tijdens de IFA-show te Berlijn. Tijdens deze beurs over consumenten elektronica verklaarde hij dat de dvd-standaard 'niet goed' is. "Het is niet veilig, de capaciteit is te laag, evenals de bitrate." Blu-Ray moet alles veranderen. Consumenten kunnen in de toekomst niet langer hun speler aanpassen. Dvd-spelers werden bijvoorbeeld aangepast om dvd's uit verschillende regio's te kunnen afspelen. "Een gehackte speler is een speler die iets doet waarvoor het niet gemaakt is", aldus Simonis tegenover Reuters. De nieuwe generatie Blu-Ray-spelers is via het internet verbonden met de fabrikant. Zodra de speler merkt dat deze aangepast wordt, maakt deze er melding van. De fabrikant kan de speler vervolgens op afstand uitschakelen. De Blu-Ray-groep wil hiermee onder andere piraterij tegengaan.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.