De pot verwijt de ketel ?

Google misbruikt het ‘open’ Android door mobielmakers te dwingen om een hele set Google-apps prominent op Android te zetten, zo luidt een nieuwe EU-antitrustklacht van Microsoft, Nokia en Oracle.

De anti-Googlecoalitie FairSearch, geleid door Microsoft, heeft een nieuwe antitrustklacht ingediend bij de Europese Commissie. Volgens de groep dwingt Google fabrikanten van mobiele apparaten tot voorinstallatie van een hele suite Google-apps en diensten. Daarmee misbruikt de Android-maker zijn marktmacht, aldus de formele klacht bij de EC.

Zo’n 70 procent van alle nieuwe smartphones draait op Android. Google heeft deze positie bereikt door het OS gratis aan te bieden. Maar in werkelijkheid, als mobielmakers bijvoorbeeld Google Maps, YouTube of Play willen hebben, moeten ze van Google een reeks van zijn mobiele diensten voorinstalleren en die standaard een prominente plek geven, zo luidt de klacht. Van deze ‘illegale bundeling’ profiteert Google’s mobiele zoekmachine, dat een marktaandeel van meer dan 90 procent heeft.

“Google is using its Android mobile operating system as a ‘Trojan Horse’ to deceive partners, monopolize the mobile marketplace, and control consumer data’, zegt Thomas Vinje, de Brusselse woordvoerder van de coalitie. ‘We are asking the Commission to move quickly and decisively to protect competition and innovation in this critical market. Failure to act will only embolden Google to repeat its desktop abuses of dominance as consumers increasingly turn to a mobile platform dominated by Google’s Android operating system’.

Google wil niet inhoudelijk op de nieuwe klacht ingaan. De voorwaarden die Google stelt aan het gebruik van Android zijn al langer omstreden. Zo mogen de leden van de Open Handset Alliance, die formeel Android samen ontwikkelen, niet aan de haal met een kloon van dat besturingssysteem. Dat ondervond toestelmaker Acer, die met de Chinese zoekgigant Alibaba samenwerkte aan een eigen Android-variant: Aliyun. 

Het is echter onduidelijk in hoeverre Google mobielmakers dwingt tot ‘prominente’ voorinstallatie van een heel pakket aan Google-diensten. De net onthulde HTC First met Facebook Homelijkt het tegendeel te bewijzen. De in nood verkerende smartphonefabrikant heeft dat Android-toestel samen met ‘s werelds grootste sociale netwerk ontwikkeld.

Danny Sullivan, een oude rot in de zoekindustrie, verklaarde al in september 2012 dat de klachten van FairSearch onzin zijn, in: ‘Google Doesn’t Require Google Search On Android, Despite What FairSearch & Microsoft Want You To Believe‘.

‘That’s not true. Not only is it not true, it’s impossible. It’s impossible because Android code is released to anyone to do anything that they want with. But if just being impossible isn’t enough proof, how about proof of Android devices that have dropped Google as the default search engine ?’

‘There was the Samsung Galaxy S with Verizon, also known as the Galaxy Fascinate. That phone, which I personally tested for several weeks in 2011, used Bing as the default search. You know, Microsoft’s Bing search engine, the one Microsoft supposedly couldn’t cut deals with device makers or carriers to be the default on Android devices’.

Het kan natuurlijk ook gewoon ‘een pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’ zijn. Want Microsoft heeft ook een reputatie op te houden als het gaat om monopolistisch gedrag….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.