Computers voorspellen de toekomst

De computer gaat de plaats innemen van de waarzegster, maar dan wel met echte resultaten. Computermodellen toonden een veelzeggende voorspellingskracht. Het begon ermee dat het eerste computermodel meteorologen informeerde over de rampzalige hurricane Sandy op basis van een aantal wolken in de Carriben. Vervolgens wist de statisticus en blogger Nate Silver correct de uitslag te voorspellen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, van alle 50 staten. Hij voorspelde zelfs het gelijkspel in Florida en stelde dat het uiteindelijk Obama was die daar zou winnen. Op basis van deze voorspelling stelde hij dat obama een kans van 91 % had om te worden herkozen.

‘In this particular case, rationality scored a win’, stelt Sam Wang, een neurowetenschapper van Princeton University. Hij heeft sinds 2004 mathematische formules en stemdata gebruikt om verkiezingen te voorspellen. Wang voorspelde een  ‘100 per cent chance of an Obama victory’, maar hij miste Florida, dat hij aan Romney toekende. Hij stelt echter wel dat ‘he beat Silver at accurate Senate race predictions’.

Tom Mitchell, voorzitter van het Machine Learning Department van de Carnegie Mellon University, noemde ‘computer model predictions based on historical evidence one of more positive trends we’re going to see this century …. We’re just beginning’.

‘Computer modeling tells the government what happens when a nuclear bomb explodes, helped Goodyear make a better tire and helped the makers of Pringles figure out how to keep the potato crisps from breaking in the can, zegt Bill Tang, programma directeur van het Princeton Plasma Physics Laboratory simulatie programma. ‘Every time you swipe a credit card, a computer is using predictive models based on past evidence to determine if it’s really you or if it is fraud’, zo voegt Mitchell daaraan toe.

Om computermodellen te kunnen gebruiken om voorspellingen te doen, zijn drie zaken benodigd: computerkracht, mathematische formules die ontwikkeld zijn om werkelijke oorzaak en gevolgreaties te spiegelen en bestaande omstandigheden vertaald in cijfers.

‘It all comes down to collecting data, crunching it and spitting out probabilities. It’s evidence turned into numbers. It’s math’, zo stelt Silver, die ook aangeeft dat ‘what I did with the election was nothing compared with what meteorologists did with Sandy, which was a matter of real life-and-death consequences. The National Weather Service forecast an extremely rare due-west turn by the storm into southern New Jersey. It’s astounding. That’s a huge win for computer modeling’.

Silver’s voorspelling verwekte opschudding onder de Romney-adepten en in de blogosphere is hij (totdat zijn voorspelling juist bleek) van alles en nog wat beschuldig. Ten onrechte zoals bleek. Hijverbeterde zijn eigen record van 2008.

‘This is a victory for the stuff (computer modeling) in politics’, zo stelde hij. ‘It doesn’t mean we’re going to solve world peace with a computer. It doesn’t mean we’re going to be able predict earthquakes … but we can chip away at the margins’.

‘I hope that people focus not on me personally, but what I’m trying to do’, zo sluit hij af.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.