Oorlog is nooit meer hetzelfde…

Boeing heeft een raket gebouwd die elektromagnetische pulsen (EMP) afvuurt. De EMP-raket voerde met succes een testvlucht uit boven een terrein om daar elektronica plat te leggen.

De EMP-raket (CHAMP) vloog over een testterrein en bombardeerde tijdens de vlucht specifieke doelwitten met microgolven. Bij de doelen die werden geraakt, vielen alle elektrische systemen uit en bleef het gebouw zelf intact. Bij de test sneuvelden niet alleen de computers in de testruimte, maar ook de camera’s die de effecten moesten registreren hielden ermee op.

‘This technology marks a new era in modern-day warfare’, zei Keith Coleman, Programmamanager CHAMP voor Boeing Phantom Works. ‘In the near future, this technology may be used to render an enemy’s electronic and data systems useless even before the first troops or aircraft arrive’.

James Dodd, vice president Advanced Boeing Military Aircraft, part of Phantom Works zei dat ‘there is a real need for a weapon that can defeat a target and not cause harm to people and structures. We know this has some capabilities and some impact, we’re really trying to engage the customer to see if there is a way we can actually get this fielded and implemented sooner than later’.

Coleman zei dat ‘the team is currently analyzing data and telemetry from the test that many consider a big step in modern non-lethal warfare. Today we turned science fiction into science fact’.

Het EMP-wapen duikt veel op in televisieseries en films en over het bestaan ervan bestaan veel geruchten, maar in de praktijk duikt het theoretische wapen verdacht weinig op. Al sinds de jaren ’60 wordt er geëxperimenteerd met EMP nadat in 1945 werd ontdekt dat een nucleaire explosie een elektromagnetische golf teweegbracht. Carl Baum beschreef dit uitgebreid in de Transactions on Electromagnetic Compatibility van de IEEE (hier). In de afgelopen decennia zijn veel simulatieopstellingen gebouwd die op kleine schaal een EMP-veld opwekten om de effecten te meten.

Er wordt al jaren gespeculeerd dat het Amerikaanse leger EMP-wapens inzet in bijvoorbeeld de oorlog in Irak. Dit is volgens Boeing de eerste keer dat een officiële openbare test bewijst dat dit soort wapens geen sciencefiction meer zijn. Een Texaans bedrijf verkoopt al langer een EMP-kofferbom die volgens de firma elektronische apparatuur in zijn omgeving platlegt.

Boeing heeft een animatie gemaakt en interviews over de test gepubliceerd. De camera’s hielden ermee op, immers ? Maar waar is dan het bewijs ?
 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.