De Britten gaan internetverkeer monitoren

In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan over een plan om het internetverkeer van Britten te monitoren. Volgens de regering is monitoring nodig om terrorisme te bestrijden, maar volgens privacyvoorvechters gaat het plan veel te ver. Een wetsvoorstel zou de Britse inlichtingendienst GCHQ realtime toegang geven tot informatie over iemands internetgebruik. Die informatie zou twee jaar moeten worden opgeslagen. De inlichtingendienst zou daardoor, zonder tussenkomst van de rechter, te weten kunnen komen met wie iemand contact heeft gehad en welke websites iemand heeft bezocht.

Privacyorganisaties zijn bezorgd. Zo noemt de groep Big Brother Watch het plan een ‘unprecedented step’, die het Verenigd Koninkrijk op het niveau van China en Iran brengt.  

Volgens de regering zijn nieuwe maatregelen nodig in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit. De Britse overheid denkt al na over het monitoren van het internetgedrag van veroordeelde criminelen.

Het conservative parlementslid David Davis noemt het voorstel ‘an unnecessary extension of the ability of the state to snoop on ordinary people’. Pogingen om ten zelfde voorstel in the voeren onder de voorgaande Labour-regering werd onder andere door de conservatieven gedwarsboomd. Het voorstel geeft de inlichtingendienst geen toegang tot de infoud van mails, telefoongesprekken of instant messages zonder rechterlijke toestemming. Maar het stelt de inlichtingendiens wel in staat te bepalen met wie iemand in contact is, en hoe vaak en hoe lang. Ook kan bepaald worden welke websites door de persoon in kwestie zijn bezocht. In een veklaring liet de regering weten dat actie nodig was ‘to maintain the continued availability of communications data as technology changes’.

‘It is vital that police and security services are able to obtain communications data in certain circumstances to investigate serious crime and terrorism and to protect the public’, zo sprak een woordvoerder uit. ‘As set out in the Strategic Defence and Security Review we will legislate as soon as parliamentary time allows to ensure that the use of communications data is compatible with the government’s approach to civil liberties’.

Davis stelde dat het het makkelijker voor de regering zou maken ‘to eavesdrop on vast numbers of people. What this is talking about doing is not focusing on terrorists or criminals, it’s absolutely everybody’s emails, phone calls, web access…’, zo verklaarde hij tegenover de BBC. ‘All that’s got to be recorded for two years and the government will be able to get at it with no by your leave from anybody’.

Nick Pickles, directeur van de privacygroep Big Brother Watch stelt: ‘This is an absolute attack on privacy online and it is far from clear this will actually improve public safety, while adding significant costs to internet businesses’.

In Nederland worden gegevens van internet- en telecomgebruikers opgeslagen in een centrale database, die toegankelijk is voor politie en opsporings- en veiligheidsdiensten. Ook wordt bepaalde informatie over iemands internetgedrag, zoals locatie, sessieduur en met wie iemand contact heeft gehad via e-mail, voor een bepaalde tijd opgeslagen. In januari bleek dat de bewaarplicht waarschijnlijk wordt uitgebreid.

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.