Hypponen over security en privacy

Deze keer een paar erg interessante TED-presentaties van de Fin Mikko Hypponen over online security en privacy. Tijdens de jaarlijkse ‘TED Talks’ conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.  Hier heb ik twee video’s van Hypponen opgenomen die gaan over de bedreiging door virussen van onze tendens vanuit de cloud te gaan werken en de bedreiging voor de privacy door alle maatregelen die overheden nemen om bedreigingen te kunnen opsporen.

In de eerste presentatie stelt Hypponen dat de kans nu al groter is om op internet een slachtoffer van misdaad te worden dan in de echte wereld. In de toekomst zal dan ook de meeste misdaad zich afspelen op het internet en niet in de echte wereld, meent Hypponen. Vijfentwintig jaar na het allereerste PC virus (Brain A) zijn de virussen een stuk complexer en bedreigender geworden. De geinige gekleurde poppetjes die destijds over je computerscherm liepen, hebben plaatsgemaakt voor een ondergrondse industrie waar miljoenen wordt verdiend. In tijden waar de grote jongens zoals Google, Apple en Microsoft zich massaal richting the cloud manoeuvreren, is zijn vraag aan het aanwezige publiek prangender dan ooit: ‘Wat zou jij doen als je door bijvoorbeeld een virus niet meer op internet kan? Hoe afhankelijk  ben je inmiddels van internet?’

In de tweede  presentatie stelt Hypponen dat de kans nu al groter is om op internet een slachtoffer van misdaad te worden dan in de echte wereld. In de toekomst zal dan ook de meeste misdaad zich afspelen op het internet en niet in de echte wereld, meent Hypponen. Hij stelt terecht de veelgehoorde vraag: ‘Waarom zouden jij en ik ons hier over druk maken? Wij hebben niks te verbergen.’ Dat argument slaat nergens op volgens hem: ‘Privacy is implied. Privacy is not up for discussion. This is not a question between privacy against security. It’s a question of freedom against control. And while we might trust our governments, right now, right here in 2011. Any right we give away, we’ll give away for good. Do we trust, do we blindly trust any government, any future government we might have fifty years from now.’

Of dat laatste correct is, is een tweede vraag. Een beter tegenargument zou zijn geweest dat er op dit moment al regeringen bestaan die een dergelijke privacy-bedreigende politiek  uitvoeren. Het argument dat iets wat we weggeven niet snel meer wordt teruggegeven is zeer valide. Wetten en regels veranderen altijd en voortdurend. Het probleem zit met name in ‘big brother’. Als de regeringen die richting kiezen, dan worden wetten en regels ingesteld zoals zij dat willen.

Fighting viruses

Three types of online attack

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.