Weg of Facebook is niet weg….

Facebook heeft erg veel moeite met het definitief verwijderen van foto’s, zo bleek in 2009 al uit een onderzoek van technologiesite Ars Technica. Wie een foto probeerde te verwijderen kreeg die foto weliswaar niet meer te zien op zijn profielpagina, maar kon het beeld wel nog terugvinden via een directe link. De foto blijft dus op de servers van Facebook staan. 

Ook in 2010 bleken in 2009 verwijderde foto’s via dezelfde links nog terug te halen. Bij Ars kwamen daarna verhalen binnen over verwijderde foto’s die jaren later nog gebruikt werden om te intimideren. Een van de lezers liet aan de site weten dat hij in 2008 al aan een vriend had gevraagd een foto van hem, als kleuter naakt kruipend door het gras, te verwijderen. Die foto staat in 2012 nog steeds online. Volgens Ars geldt datzelfde voor foto’s die zijn verwijderd in 2009 en 2010.

De foto’s waar in een eerder artikel naar werd gelinkt zijn wel offline gehaald. De foto’s waaraan geen ruchtbaarheid werd gegeven staan nog online.

Drie jaar geleden zei Facebook bezig te zijn met het probleem. Nu laat het sociale netwerk in een reactie weten dat foto’s niet altijd binnen een redelijke tijd zijn te verwijderen, hoewel ze wel direct van de site zijn gehaald. Foto’s die nog op de servers blijven staan zitten vast in legacy-systemen die nooit goed hebben gefunctioneerd. Facebook werkt aan een nieuw systeem waarmee de verwijderde foto’s binnen anderhalve maand ook echt verwijderd zijn.

Dat systeem is bijna af. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat er nog slechts een zeer klein percentage van de verwijderde foto’s wachten op migratie van het oude naar het nieuwe systeem. Dat moet binnen de komende twee maanden zijn gebeurd. Daarna wordt alle oude, al lang geleden verwijderde content, echt offline gehaald.

‘It’s hard to believe that we’ve been following this story over a period of years and the problem hasn’t been fixed yet. But unlike the past, we do have some semblance of confidence that Facebook might actually be working on it this time. We’ll continue to follow this story until the new changes are actually in place. In the meantime, does anyone have any new Facebook horror stories to share ?’

Met deze alinea eindigt het artikel op Ars. Weg is dus nog steeds niet weg, maar misschien is straks weg wel degelijk weg. Laten we het hopen. En in de gaten houden…..

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.