Bewaartermijn internetgegevens terug naar zes maanden

Dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een reparatiewet, waarin de bewaarplicht van internetgegevens wordt teruggeschroefd van 12 naar 6 maanden. Dat heeft twee jaar moeten duren. Twee jaar geleden bedong de Eerste Kamer deze tegemoetkoming aan de Internet Service Providers (ISP’s). De Tweede Kamer had 12 maanden bewaarplicht vastgesteld in de eerste versie van de nieuwe Telecomwet, en daar dreigde de hele wet in de Senaat over te struikelen.

Om de wet door de Eerste Kamer te loodsen zegde toenmalig minister Hirsch Ballin toe dat de bewaarplicht voor interntproviders werd beperkt. Die reparatiewet is nu goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar dat betekent niet dat providers hun verplichte opslag van 12 maanden meteen kunnen terugbrengen naar 6 maanden. Een oppositievoorstel om de bewaarplicht af te schaffen haalde het niet.

Maar er kan dus nog niet worden gestart met het verwijderen van de helft van de opgeslagen data. ‘Nee, dat kan pas op het moment dat de wet in werking treedt, legt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit. ‘Het gaat nu naar de Eerste Kamer, dus ik denk dat het dit jaar nog wel tot een afronding komt, hoor’. Wanneer de Eerste Kamer de wet behandeld is nog onbekend.

Alex Bik, technisch directeur bij provider BIT, is blij met de inperking. Wel zegt hij het vervelend te vinden dat het meer dan twee jaar heeft geduurd en dat er ondertussen nog sprake van was dat de reparatiewet niet door de Kamer zou kunnen komen. ‘Wat ik eigenlijk te schandalig voor woorden vond is dat daar überhaupt over gediscussieerd werd’, zegt Bik. ‘Ik ben er natuurlijk sowieso blij mee dat die termijn verkort wordt en van mij mogen er nog wel 6 maanden af’.

De Eerste Kamer had wat hem betreft twee jaar geleden kordater moeten optreden. ‘Ik hoop dat de Eerste Kamer de volgende keer gewoon de ballen heeft om tegen de Tweede Kamer te zeggen: ‘Joh, hou die wet maar ergens waar het licht niet komt en ga hem eerst maar aanpassen want we willen niet het risico lopen dat jullie je weer niet aan je afspraak houden”.

Wat Bik vooral dwars zit is dat ISP’s investeringen hebben gedaan om gegevens 12 maanden op te slaan. ‘Daar hebben we dus allemaal investeringen voor moeten doen in storage die aan het BBGT (Besluit Beveiligen Gegevens Telecommunicatie) voldoet, en even later is eigenlijk de helft van die investering down the drain want we hebben nog maar de helft van de hoeveelheid storage nodig. En dat is natuurlijk ook gewoon bizar want als ze dat gewoon gelijk gefixt hadden dan hadden we dat ook allemaal niet aan hoeven schaffen’.

Het was volgens Bik voor providers niet mogelijk om de invoering van de reparatiewet af te wachten. ‘Het AT [Agentschap Telecom] is natuurlijk wel aan het controleren geweest. Je kan als isp niet zeggen: ‘Joh, er is wel een wet, maar laat maar, ik doe er niet aan”.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.