Netneutraliteit dichtbij in Nederland

In een ‘historisch’ debat heeft minister Verhagen het voorstel van de oppositie omarmd om netneutraliteit in de wet te verankeren. Als een van de eerste landen ter wereld wil het parlement een aantal cruciale wijzigingen in de telecomwet aanbrengen die deze neutraliteit garanderen. Netneutraliteit houdt in dat internetproviders geen websites, diensten of applicaties mogen blokkeren, afknijpen of belasten. Alhoewel de VVD een eigen wetswijziging had ingediend waar de providers nog wel die ruimte kregen, bleek dat hiervoor weinig steun was.

Het voorstel van D66, PvdA, GroenLinks en SP, kon op sympathie rekenen van minister Verhagen. ‘Ik omarm het amendement’, aldus Verhagen. Eerder beloofde de bewindsman al de motie Braakhuis uit te voeren. Volgens Verhagen hebben de operators het er naar gemaakt met hun dubieuze plannen om VoIP, chat of tethering te blokkeren of te tariferen. ‘Absoluut ongewenst en slecht voor de innovatie’, vond de minister.

Het kabinet had graag meer tijd gehad om het voorstel uit te werken, maar Verhagen erkende dat het tijdstip opportuun is, ook al loopt ons land daarmee ver voorop in Europa. ‘Wij zijn namelijk ook eerder en heviger geconfronteerd met de gevolgen van plannen om concurrerende diensten te belasten dan andere Europese landen’. Wetgeving is dan ook gepast, omdat door de afknijppraktijken van de providers ‘de keuzevrijheid van consumenten komt onder druk komt te staan. … Eerlijk gezegd is dit uitgelokt door een aantal spelers in de markt’, zo sneerde Verhagen richting KPN en Vodafone, die hun hand hebben overspeeld. Voor KPN’s Deep Packet Inspection, zie hier. Vodafone is al langer bezig met het ‘knijpen’ van de verbinding.

‘Ik wil hiermee internationaal een signaal uitzenden in de lopende discussie in Europa: wij staan pal voor netneutraliteit’, zo stelt Verhagen. GroenLinks sprak van een ‘historisch’ debat. D66 en PvdA toonden zich beiden ‘zeer tevreden’. Beide partijen prijzen de opstelling van Verhagen. Ook de PVV steunt het wetsvoorstel van harte.

Naast netneutraliteit passeerden ook nog andere amendementen de revue. Zo moet de meldplicht bij datalekken worden gecodificeerd, evenals een strenger cookiebeleid. Mogelijk komt er ook een wettelijk verbod op het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) als deze data gekoppeld wordt aan abonnees, bijvoorbeeld voor tarifering, aanbiedingen of reclames.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.