Cloud Computing lost beveiligingsproblemen niet op

Bijna de helft van de organisaties die gebruik maken van cloud computing heeft het afgelopen jaar een inbraak gehad op zijn systemen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1200 IT-beslissers uit Europa, India, Japan en Canada. Het onderzoek bevestigt dat meer en meer bedrijven naar de cloud overstappen en dat dit een golf van nieuwe werkzaamheden en issues met zich meebrengt.

43 procent van hen heeft beveiligingsproblemen ondervonden met zijn cloud-servicesproviders. Sommige respondenten wisten niet eens dat ze cloud-applicaties gebruikten, laat staan dat ze hierbij gedacht hebben aan de beveiliging. Gegeven het feit dat veel cloud service providers niet altijd voldoende aandacht geven aan beveiliging, is het beveiligen van de cloud geen optie, maar een vereiste.

Beveiliging is voor de helft van de respondenten de belangrijkste barrière om de cloud in te gaan. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van hun data en hun infrastructuur. De zorg om de performance en beschikbaarheid van de cloudservice komt daar onmidellijk na. Van de ondervraagden zegt 10 procent cloud computing-projecten in productie te hebben. De helft is  aan het implementeren of is aan het testen met cloudapplicaties. Opmerkelijk is dat veel van hen eigenlijk niet goed weten wat nu cloud computing-diensten zijn. Als hen een lijst wordt voorgelegd met dergelijke diensten geeft 93 procent aan dat ze al minstens één daarvan gebruiken. Als ze al niet weten dat ze clouddiensten gebruiken, weten ze al helemaal niet hoe het met de beveiliging daarvan is gesteld, meldt Trend Micro.

85 procent van de respondenten die momenteel gebruikmaken van een publieke cloud, geeft aan dat in de cloud opgeslagen data versleuteld worden. Ruim de helft geeft dan ook de voorkeur aan een cloudleverancier die encryptie aanbiedt.

Voor de samenvatting van het rapport, klik hier. Hier is het persbericht van Trend Micro over dit onderzoek.

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.