Twitter onwaarschijnlijk duur

10 februari 2011

Facebook en Google hebben de populaire microbloggingsite Twitter benaderd voor overnamegesprekken. De discussies hebben niets opgeleverd, maar duwen de waardering van Twitter nogmaals hoger. Het Amerikaanse bedrijf wordt nu gewaardeerd op 8 tot 10 miljard dollar (6 à 7,3 miljard euro). Het sociale netwerk Twitter is een belangrijk communicatiemiddel voor de Egyptische betogers. Een waardering van 10 miljard dollar doet de wenkbrauwen fronsen. In december, toen Twitter 200 miljoen dollar durfkapitaal ophaalde, lag de waardering nog maar op 3,7 miljard dollar. Twitter is verlieslatend en haalde over 2010 volgens bepaalde bronnen een omzet van slechts 45 miljoen dollar. Dit jaar moet dat dankzij de verkoop van gesponsorde berichten of ‘tweets’ stijgen tot 100 à 110 miljoen.

‘Is deze waardering gerechtvaardigd? Neen’, zegt Ethan Kurzwail van het durfkapitaalfonds Bessemer Venture Partners. ‘Maar deze start-ups bouwen sociale netwerken en hebben veel data van hun gebruikers. De markt waardeert die persoonlijke info vandaag enorm’. Ondanks de hoge waardering willen de raad van bestuur en het management van Twitter voorlopig niet verkopen. Bronnen dicht bij het bedrijf zeggen dat bij Twitter het geloof leeft dat de blogsite kan uitgroeien tot een internetreus met een waarde van 100 miljard dollar. Twitter is lang niet de enige start-up die een torenhoge waardering opgekleefd krijgt. De kortingsbonnensite Groupon moet minstens 6 miljard dollar kosten, Facebook zou inmiddels 50 miljard waard zijn en Hipster, een sociaal netwerk dat nog niet actief is, is ook al miljoenen waard. Heel wat nieuwe internetbedrijfjes hebben beursplannen, wat de interesse van de grote Amerikaanse banken wekt. Verschillende analisten en sectorkenners vrezen dat er een nieuwe internetzeepbel in de maak is. De vorige, met beruchte voorbeelden als Pets.com, spatte in 2000 uiteen, met erg pijnlijke gevolgen voor de beleggers. Het bedrag van 10 miljard dollar is enorm en staat niet in verhouding tot wat Twitter waard is. Er wordt ongeveer 100x de omzet geboden. Twitter zou dus nooit 10 miljard waard kunnen zijn en zou meteen akkoord moeten gaan met zo’n overnamebod, maar dat doen ze dus kennelijk niet. Google betaalde destijds 1,65 miljard dollar voor Youtube. Twitter zou op dit moment 6x zoveel waard moeten zijn dan Youtube destijds. De grote vraag is of Twitter echt zelfstandig blijft. Als het aan de directie van Twitter ligt voorlopig wel, maar dit kan ook een tactiek zijn om de prijs op te drijven. Het is een dollar voor elke tweet, die tot april via de social network site is getweet.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.