Browseroorlog in nieuwe fase ?

6 oktober 2010

Het marktaandeel van Internet Explorer is wereldwijd onder de 50 procent gedoken. In Europa daalde het marktaandeel tot 40 procent, vooral door het verplichte browserkeuzescherm in Windows. Twee jaar geleden had Internet Explorer (IE), de browser van Microsoft, wereldwijd nog een marktaandeel van 67 procent. Dat aandeel daalde in september naar 49,87 procent en zelfs naar 40,26 procent in Europa, zo blijkt uit statistieken van StatCounter. In Europa heeft Firefox Internet Explorer bijna ingehaald. Het aandeel van de open source browser bleef steken op 38,97 procent, een verschil van iets meer dan een procent. Wereldwijd is dat gat groter en loopt Firefox met 31,5 procent marktaandeel nog bijna twintig procent achter op IE. Google Chrome is intussen bezig met een flinke opmars. Het marktaandeel is wereldwijd meer dan verdriedubbeld sinds september 2009 van 3,69 procent naar 11,54 procent in september dit jaar. In Europa steeg het gebruik van Chrome van 3,14 procent vorig jaar naar 11,32 procent afgelopen maand.

Google heeft hiermee ruimschoots zijn eigen doelstellingen voor Chrome overtroffen; de browser moest in september 2010 5 procent van de browsermarkt in handen hebben. In september 2011 zou dit 10 procent moeten zijn. Dat is dus een jaar eerder dan gepland bereikt. ‘This is certainly a milestone in the Internet browser wars’, zo stelt Chief Executive Aodhan Cullen van StatCounter. ‘Just two years ago IE dominated the worldwide market with 67%’. Volgens hem is het Europese aandeel van IE, dat in juli 2008 nog op 58 procent lag, zo ver gekelderd door het browserkeuzescherm. Dit zou er ook voor gezorgd hebben dat het wereldwijde marktaandeel onder de 50 procent kwam. Afgelopen voorjaar leek het nog dat het effect van het door Europese Commissie afgedwongen keuzescherm minimaal was. In Noord-Amerika heeft IE nog steeds 52,3 procent van de markt in handen, gevolgd door Firefox met 27,21 procent en Chrome op 9,87 procent. In Europa liggen Safari en Opera ongeveer gelijk met beide rond de 4,5 procent marktaandeel. Wereldwijd gezien ligt Safari voor met 4,5 procent, Opera wordt gebruikt door 2 procent van de wereldbevolking. Andere webmeters schilderen het marktaandeel van IE wat rooskleuriger af. Volgens Net Applications heeft de browser van Microsoft wereldwijd nog een aandeel van bijna 60 procent.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.