OpenOffice exit ?

29 september 2010

De OpenOffice.org-gemeenschap heeft zijn banden met Oracle doorgesneden en zijn naam (tijdelijk) gewijzigd naar The Document Foundation. Het open source-kantoorpakket krijgt een fork en zal voorlopig als LibreOffice door het leven gaan. Het OpenOffice.org Project was nauw verbonden met Oracle, na de overname van Sun door dat bedrijf. Code die voor de kantoorsoftware werd geschreven vond zijn weg naar het commercieel aangeboden StarOffice – later Oracle Open Office – en kwam in de OpenOffice.org-suite terecht. De ontwikkelaars van het OpenOffice.org-project hebben echter besloten om de directe banden met Oracle door te snijden en voortaan als een onafhankelijke stichting door het leven te gaan. Als tijdelijke naam voor de organisatie is gekozen voor The Document Foundation. De organisatie wordt bestuurd door een stuurgroep bestaande uit ontwikkelaars en enkele national language project managers. The Document Foundation heeft aan Oracle gevraagd of zij het recht kunnen krijgen om de naam OpenOffice.org te kunnen blijven gebruiken. Tot die tijd zal het open source-pakket de naam LibreOffice opgeplakt krijgen. Ook heeft de nieuwe organisatie Oracle uitgenodigd om zich aan te sluiten bij The Document Foundation.

Oracle heeft nog niet gereageerd op de afsplitsing. Google, Novell, Red Hat, Canonical, the Open Source Initiative en de Free Software Foundation hebben zich wel al aangesloten bij The Document Foundation. Momenteel is LibreOffice 3.3 bèta 1 uitsluitend in het Engels te downloaden. Canonical heeft al aangekondigd dat het LibreOffice in zijn distro zal opnemen, evenals Red Hat, Fedora en Suse. De ‘coup’ van de OpenOffice.org-organisatie is uitgevoerd door ontwikkelaars die vrezen dat Oracle weinig gunstige toekomstplannen heeft met het project. Niet alleen heeft Oracle ‘Cloud Office’ aangekondigd, een webapplicatie-suite voor cloudomgevingen die niet op OpenOffice-code is gebaseerd, de firma laat ook OpenSolaris een stille dood sterven. Daarnaast tasten ook de ontwikkelaars die zich hebben aangesloten bij het Java Community Process in het duister over wat Oracle met hen aan wil. Sophie Gautier, woordvoerster van de groep vrijwilligers en voortrekken van de Franse-taalversie, zei: ‘We believe that the foundation is an important step in the evolution of free office suite, because it frees the code development and development of the project from constraints of the commercial interests of a single company’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.