Hoe Internet te beschermen tegen politiek

21 september 2010

De Raad van Europa werkt aan een verdrag dat de politieke invloed op het internet moet beperken. Ook spreekt het verdrag zich uit over netneutraliteit en open standaarden. Het voorstel behelst twaalf basisprincipes waaraan landen zich moeten houden als het gaat om de onafhankelijkheid van het internet. Het ontwerpverdrag is naar buiten gekomen tijdens het Internet Governance Forum in Litouwen. Het zou een bindende afspraak moeten worden voor alle bij de VN aangesloten staten. Dat omvat naast landen met internetcensuur, zoals China en Iran, ook landen met internetfilters, zoals Australië. De staten zouden beter moeten samenwerken om het netwerk te beschermen tegen aanvallen en terrorisme. Daartoe moet informatie over kwetsbaarheden worden gedeeld. Een ander grondbeginsel is de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast moet de netneutraliteit worden gewaarborgd.

De Britse website ThinQ zegt dat het voorstel is geschreven door de Raad van Europa, de bewaker van mensenrechten en democratie in Europa. Daarvan zijn 47 staten lid, waaronder niet EU-landen als Rusland. Het Internet Governance Forum (IGF) is het platform waar alle belanghebbenden samen toezicht houden op het (gebruik van) internet. De uitvoerende macht ligt bij ICANN. De Verenigde Naties, dat het IGF heeft ingesteld, beslist volgende maand of het mandaat van IGF wordt verlengd. Indien dat niet gebeurt, worden diens bevoegdheden overgeheveld naar onafhankelijke staten. Het Europese voorstel komt op een moment dat steeds meer landen zoeken naar manieren om internetgebruik te reguleren en controleren. Zo werken Amerikaanse senatoren aan een wet die het mogelijk maakt piratenwebsites sneller te sluiten. Daarbij gaat het vooral om websites van buiten Amerika die illegaal gekopieerde films en tv-series aanbieden. Het ministerie van Justitie zou volgens het wetsvoorstel een civiele zaak kunnen beginnen tegen een domeinnaam, waarbij het direct een website kan afsluiten van alle ondersteunende services, zoals de connectie met creditcardmaatschappijen. Door die af te sluiten, wordt direct betalen voor illegale kopieën vrijwel onmogelijk. Overigens moet de federale rechtbank zich daarna nog uitspreken over een dergelijke maatregel. Ook kan de domeinnaamhouder protest aantekenen en om herstel van de services vragen. Dat gebeurt dan wel achteraf. In Nederland speelt een soortgelijke kwestie. Het ministerie van Justitie wil de bevoegdheid om strafbare content direct offline te halen, zonder tussenkomst van een rechter.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.