Welkom in de Oracle-cloud !

20 september 2010

Oracle lanceert een privé-cloud waar bedrijven allerhande applicaties op kunnen draaien. Eerder kraakte Oracle-ceo Larry Ellison de cloud-hype nog hard af. De softwareproducent, die met de overname van Sun ook eigen hardware heeft, heeft uiteraard een verklaring voor die discrepantie. De Exalogic privé-cloud die Oracle lanceert, is volgens het bedrijf een nieuwe oplossing. Het combineert hardware van het overgenomen Sun Microsystems met eigen software om dat tot één rekbaar in te delen geheel te vormen. Ellison onthult het systeem op het OpenWorld-congres in San Francisco. Hij zegt dat dit alle voordelen van Amazon’s EC2 cloud combineert in een enkel rack. Het systeem, dat 30 servers in een full rack kan bevatten, werkt met Oracle virtuele machines (VM’s) en middleware, waarmee vrijwel elk denkbare applicatie te draaien is. Volgens Ellison zijn twee racks, prijs ongeveer $ 900.000 per stuk, genoeg om het webverkeer van een site als Facebook af te handelen. Binnen een private cloud met Exalogic kunnen maximaal tot 8 racks geplaatst worden.

Naast dat het systeem kant-en-klaar virtualisatie en schaalbaarheid biedt, wordt het vanuit Oracle gemonitord en onderhouden. Volgens Ellison eenvoudig, aangezien meerdere klanten met een Exalogic dezelfde hard- en software afnemen. Hierdoor kunnen fouten die ontdekt worden bij de ene klant direct opgemerkt worden en verholpen worden in een patch, die bij elke klant toegepast kan worden. Ellison belooft dat patchen van een hypervisor of OS met meerdere bestanden hierdoor overbodig wordt. In zijn voordracht rekent de topman af met de vraag wat cloud computing precies is en wat het inhoudt. Volgens hem vond hij het eerst helemaal niks, omdat teveel bestaande technologiën het stempel cloud computing opgedrukt hebben gekregen. Ellison haalt CRM-leverancier Salesforce.com gigantisch door het slijk, aangezien het gebrek aan beveiliging, virtualisatie en schaalbaarheid binnen die applicatie volgens Ellison de benaming ‘cloud computing’ onwaardig zijn. Om te beginnen zou ‘cloud’ een platform voor de ontwikkeling en het draaien van applicaties moeten zijn, meent de CEO. Oracle neemt daarom de definitie van Amazon EC2 voor cloud computing over. Volgens de leverancier biedt die benadering in theorie het meeste voordeel voor eindgebruikers. Waarschijnlijk heeft Oracle nog steeds veel last van Salesforce.com. Voorafgaand aan de speech van Oracle’s topman mocht HP het congres aftrappen. In de presentatie van dat bedrijf werd niet gesproken over de affaire Hurd, de oud-CEO van HP, die vorige maand moest opstappen. In de voordracht werd de sterke band tussen de twee bedrijven benadrukt. Nogal pijnlijk was dat HP een pleidooi hield voor applicatiemanagement en serverbeheer in het datacenter, waarna Oracle verkondigde de beste technologie voor beide terreinen in handen te hebben. IBRS analist Kevin McIsaac stelde dat ‘Exalogic was the other shoe to drop after Oracle’s success with Exadata as a pre-tuned database machine’. Maar het is volgens hem ook risicovol: ‘Buying vertically integrated stacks presented a very different approach to the way organisations procure systems today – via components’, zo zei hij. ‘The resistence to buying integrated systems is high. Internal IT departments that effectively work as systems integrators could see this as a threat’. McIsaac gelooft echter dat juist dit soort verticaal geintegreerde systemen de toekomst hebben. ‘Why would I want to select VMware for virtualisation, for example, HP for servers, EMC for storage, Cisco for networks and spend a lot of time and brainpower bolting it together ?’ Een ander risico is dat ‘CIOs will also be concerned at the prospect of being too locked in to Oracle. Sometimes, that is just used as an excuse not to change. You’re always getting locked in somewhere. At least in this case, you could still move your apps to another platform if you felt the need’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.