Oracle uit open source ?

30 augustus 2010

Open source-experts verwachten weinig van Oracle. Zo ziet Eric D. Schabell, die JBoss Solution Architect Benelux is bij Red Hat, de situatie rond OpenSolaris als deel van een grotere strategie om ‘zowel de Sunproducten als de opensourceprojecten langzaam maar zeker te laten doodbloeden op het gebied van ondersteuning, infrastructuur, mensen en functionaliteiten’. ‘Solaris is er het best mee gediend wanneer Oracle het weer als closed source product op de markt brengt’, zegt adviseur Jan van Leeuwen. Albert Mietus is het met hem eens: ‘Sun heeft altijd moeite gehad met het kiezen. Ze zwalkten al jaren: tussen de Unix-stijlen BSD en SysV; over de naam van het product: SunOS, Solaris of toch OpenSolaris. En over de grafische omgeving: News, X11, OpenStep en toch maar weer X11. Kiezen en focussen leek erg moeilijk. Toen Linux sneller bleek dan Solaris, op hun eigen hardware, werd weer  halfslachtig gekozen. Naast Solaris kwam er ook een open-source versie.  Alsof aan derden gevraagd werd om hun OS te verbeteren. Dat Oracle wel durft te kiezen is al lang duidelijk. Al is hun keuze niet de mijne, wellicht mogen we blij zijn dat er gekozen wordt. Laten we hopen dat er nu focus is en dat S11 echt goed wordt. Want uiteindelijk is dat het belangrijkste: een goed product!’


Walter van Holst van Mitopics ziet een ‘doorstart’ van OpenSolaris somber in: ‘De grote vraag is of er een volwassen ontwikkelcommunity buiten Oracle/Sun om kan ontstaan die ook nog in staat is om de ontwikkelingen van de Sparc-architectuur in voldoende mate bij te benen. Om meerdere redenen valt dat te betwijfelen: de rechtstreekse toegang tot de architectuurontwikkelingen die de in dienst van Oracle/Sun zijnde ontwikkelaars hadden valt weg én diezelfde ontwikkelcapaciteit wordt aan de community onttrokken. OpenSolaris op Intel leidt nu al een marginaal bestaan ten opzichte van Linux en gebruikers van Sun-hardware zullen vaak al Solaris boven OpenSolaris kiezen omdat men in dit soort bedrijfsmatige omgevingen niet zonder ondersteunings-contracten pleegt te opereren’. Desondanks gaat Oracle wel klanten verliezen door het stopzetten van de ontwikkeling aan OpenSolaris, zo denkt Zarafa-directeur Brian Joseph. Klanten die ‘open’ als doorslaggevende reden hadden, zullen overwegen om naar een Linuxvariant te migreren. Oracle bewijst open source slechte diensten. Het wordt interessant om te zien hoe het bedrijf zijn kruistocht tegen open source software gaat voortzetten. Tot nu toe heeft Oracle behoorlijk wat schade aangericht: InnoDB, MySQL, Java, OpenSolaris. Het volgende slachtoffer zou wel eens OpenOffice kunnen zijn.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.