Apps op de camera

27 juli 2010

Fotocamera's krijgen ook de mogelijkheid favoriete toepassingen te downloaden en gebruiken. Stanford University ontwikkelde daartoe samen met Nokia een camera met open-source besturingssysteem. Volgens de plannen kunnen wetenschappers van andere disciplines en universiteiten over een jaar een gratis open-sourcecamera krijgen. Geïnteresseerden buiten de academische wereld kunnen het toestel tegen kostprijs aanschaffen. De National Science Foundation heeft voor het project 1 miljoen dollar subsidie beschikbaar. Het doel van het project is de creativiteit rond beeldbewerking in de camera een impuls te geven. Het initiatief komt van twee onderzoekers van Nokia Research Center Palo Alto. Zij menen dat het zonde is dat alle toepassingen die rond laboratoriumcamera's woden bedacht, niet beschikbaar komen in alledaagse toestellen.


Er is al veel digitale fotobewerking mogelijk, maar vrijwel alleen achteraf op de computer. De cameraproducenten schermen hun gesloten besturingssystemen af. Zo is het niet mogelijk op een standaard camera verschillende foto's aan elkaar te plakken tot een 3600 panoramafoto. Een eerste versie van het open source camerabesturingssysteem Frankencamera is al beschikbaar voor gebruik op de Nokia N900. De onderzoekers demonstreren hun werk volgende week op de SIGGRAPH-conferentie in Los Angeles. Om de fantasie te prikkelen laten zij ook al een zestal apps zien die zij voor de Frankencamera hebben ontworpen. Zo is er de app 'Lucky imaging' dat het fotograferen onder slechte lichtcondities aanpakt. Het toestel schiet een groot aantal plaatjes maar bewaart alleen die opnamen waarbij de camera voldoende stil werd gehouden. De software baseert zich daarbij op de bewegingsdetector. Een andere applicatie laat de camera onder slechte lichtomstandigheden een aantal opnamen maken die automatsich worden opgestapeld tot een enkele foto zodat een heldere, scherpe opname ontstaat. Een derde app stuurt twee flitsers aan. De een geeft een korte stroboscopische flits, de ander een volle flits precies op het eind van de stroboscopische reeks. Wanneer zo een opname wordt gemaakt van een opgegooide kaart, lijkt de kaart in de lucht te zweven, terwijl het pad daar naar toe als een staart aan de kaart hangt. Het Linux-gebaseerde Frankencamera-besturingssysteem geeft ontwikkelaars toegang tot alle functies in de camera.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.