Het SCO-verhaal is eindelijk uit

11 juni 2010

Een rechter in de Verenigde Staten geeft SCO geen nieuwe kans om te bewijzen dat het bedrijf, en niet Novell, eigenaar is van Unix. Daarmee lijkt de zaak tegen IBM ook van de baan. In het voorjaar verloor SCO al de zaak tegen Novell, nadat een jury de claims van SCO afwees. Eerder had een rechter dat ook al gedaan. In een wanhoopspoging probeert het bedrijf de zaak alsnog te winnen, want zonder het bezit van de rechten op Unix is de zaak uit 2003 tegen IBM kansloos. SCO vroeg rechter Ted Stewart dus om de zaak tegen Novell over te mogen doen. De jury heeft volgens SCO namelijk de verkeerde beslissing genomen. Stewart gaat hier niet in mee. 'SCO argues that it is entitled to judgment as a matter of law because the 'verdict cannot be squared with the overwhelming evidence and the law.' The Court respectfully disagrees', zo schrijft Stewart in het vonnis. 'The jury found Novell's version of facts to be more persuasive. This conclusion is well supported by the evidence. There was substantial evidence that Novell made an intentional decision to retain ownership of the copyrights'. Bij de overdracht van Unix-bezittingen aan SCO zijn dus cruciale zaken niet meeverkocht, oordeelt hij.


In theorie zou het bedrijf nog een keer een vergelijkbaar verzoek kunnen doen, maar experts betwijfelen of dat kansrijk is. Inmiddels hebben twee rechters en een jury de beweringen van de onderneming naar de prullenmand verwezen. Daarmee lijkt er nu een einde te komen aan een lang slepende ruzie met IBM. SCO had gehoopt miljarden op te strijken aan schadevergoedingen van het grote bedrijf. Dat heeft namelijk broncode aan de Linux-kernel toegevoegd en SCO beweert dat dat onrechtmatig is. Nu het bedrijf geen eigendom kan claimen, heeft een zaak tegen IBM weinig zin meer. Ondertussen heeft dat bedrijf wel een aantal patentzaken aangespannen tegen SCO. Die zaken zouden alsnog voor de rechter kunnen komen. IBM en Novell zijn niet alleen partners, maar eerstgenoemde bezit ook een belang in de tweede. Het is niet de eerste keer dat omstanders verklaren dat het al vanaf 2003 lopende geschil definitief is beeindigd, maar het lijkt nu toch echt het einde. 'The door has slammed shut on the SCO litigation machine', schrijft Pamela Jones, die SCO v. Novell nauw heeft gevolgd op Groklaw. In een verklaring liet Ron Hovsepian, president en CEO van Novell, weten dat hij is 'pleased to see the final judgment upheld all of its claims. I am very proud of this achievement and the work Novell has done to ensure Linux remains free'. Vrijdagochtend schreef John Dragoon, chief marketing officer van Novell, deze tweet: 'Friday's word for the day #justice'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.