Microsoft opent .pst-formaat

26 mei 2010

Microsoft start twee open-source projecten die het voor ontwikkelaars en beheerders eenvoudig moeten maken om met het Outlook-formaat pst aan de slag te gaan. Microsoft heeft de nieuwe open-source projecten rond Outlook maandag bekendgemaakt. Ze volgen nadat Microsoft enkele maanden geleden al de specificaties voor pst-bestanden vrijgaf. Pst-bestanden vormen de databases die Outlook gebruikt voor opslag en archivering van e-mail. Een van de nieuwe projecten is gericht op het openen van pst-bestanden zodat de inhoud is door te bladeren. Het andere project is een ontwikkelpakket (sdk) voor het pst-bestandsformaat in de vorm van een cross-platfom C++-library, zodat er rond pst-bestanden valt te programmeren. De sdk is nog niet af, omdat het voorlopig slechts alleen-lezen toegang tot de pst-gegevens biedt. Ondersteuning voor het schrijven van data volgt binnenkort. Microsoft heeft beide tools uitgebracht onder de Apache License 2.0. Daardoor zijn ze binnen zowel 'closed-source' als open-source projecten toe te passen.


Het .pst-bestandsformaat van Outlook is al wel door externe partijen te gebruiken, voor bijvoorbeeld uitlezen van de informatie. Daarvoor is dan wel een lokale Outlook-installatie nodig. Microsoft wil die vereiste schrappen en volledige toegang voor zowel client- als serverapplicaties mogelijk maken. Het converteren van pst-bestanden is nu nog een fikse drempel voor wie wil overstappen van Outlook naar een andere mailclient. De PST Data Structure View Tool is een grafische browser om de interne datastructuur van pst-bestanden te visualiseren. De tool moet ontwikkelaars helpen die de complexe opbouw van het bestandsformaat, al dan niet in combinatie met de eerder vrijgegeven documentatie, proberen te doorgronden. De PST File Format SDK biedt op zijn beurt een in C++ geschreven sdk aan om pst-bestanden te benaderen. Microsoft zegt met het vrijgeven van de pst-tools meer mogelijkheden te willen geven aan derde partijen om het Outlook-bestandsformaat te kunnen benaderen, zodat zij zelf client- of serverapplicaties kunnen bouwen. In a blog posting, Paul Lorimer van Microsoft stelde dat 'the company is working to publish the specifications behind Outlook's .pst files. Data portability has become an increasing need for our customers and partners as more information is stored and shared in digital formats. One scenario that has come up recently is how to further improve platform-independent access to e-mail, calendar, contacts, and other data generated by Microsoft Outlook'. Lorimer zei dat 'the documentation effort is still in its early stages. We are engaging directly with industry experts and interested customers to gather feedback on the quality of the technical documentation to ensure that it is clear and useful'. Microsoft 'will offer it under our Open Specification Promise, which will allow anyone to implement the .pst file format on any platform and in any tool, without concerns about patents, and without the need to contact Microsoft in any way'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.