Uitzending gemist op OpenStorage

21 mei 2010

NPO ICT, de IT-afdeling van de Nederlandse publieke omroep, heeft de OpenStorage-oplossing van Inprove gekozen voor het opslaan en beschikbaar stellen van televisieprogramma's die via de website www.uitzendinggemist.nl bekeken kunnen worden. UitzendingGemist is een van de zwaarst belaste internetsites van Nederland, met zeer intensief internetverkeer. De website bestaat nu zo'n tien jaar, en stelt inmiddels ongeveer 80 terabyte (TB) aan uitzendmateriaal beschikbaar aan internetters die een eerder uitgezonden televisieprogramma willen bekijken. Tussen de tienduizend en twintigduizend mensen zijn op een gemiddelde avond datastreams aan het binnenhalen en ze nemen daarbij een totale bandbreedte van 10 gigabyte (GB) af. 'Ons record staat op 25 GB,' zegt Wietse Muizelaar, teamleider hosting & streaming van NPO ICT. 'Al die gegevens moeten worden opgeslagen en gemakkelijk beschikbaar komen. En dat wordt elke dag meer, in steeds meer formats. Denk bijvoorbeeld aan mobiel. Dat vraagt om een robuuste en schaalbare infrastructuur. Bovendien moet die kosteneffectief zijn, want de publieke omroep gaat zuinig om met de middelen die zij ter beschikking krijgt'. Na een traject waarbij meerdere leveranciers waren betrokken, heeft NPO gekozen voor de OpenStorage-oplossing van Inprove, gebaseerd op NexentaStor.


UitzendingGemist is nu in staat de jaarlijkse verdubbeling van de hoeveelheid data tegen lagere kosten te managen. De bestaande storageoplossing liep tegen de grenzen van haar capaciteit aan. NPO ICT is vervolgens op zoek gegaan naar nieuwe media streaming storage voor UitzendingGemist en andere sites. Eisen waren onder andere: hoge beschikbaarheid en schaalbaarheid om een datagroei van meer dan 50 procent per jaar te kunnen faciliteren, scherpe tarieven per TB, laag stroomverbruik en 24×7 support. Twee zaken hebben volgens Muizelaar de doorslag gegeven: de performance en de prijs. 'De alternatieve aanbieders konden de performance van Inprove bij lange na niet evenaren en waren dan ook nog eens per TB een stuk duurder. We hebben gekeken naar de total cost of ownership, dus niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar zaken als support en stroomverbruik. We werken nu al maanden met het systeem en de uptime is tot dusverre 100 procent'. Een belangrijk aspect is het stroomverbruik dat een stuk lager ligt dan dat van concurrerende producten. Dick Snippe, internetbeheerder bij NPO ICT licht toe: "De OpenStorage-oplossing van Inprove is gebaseerd op Nexenta. Daar draait het ZFS File System op. Dit voorziet niet alleen in grote schaalbaarheid, maar ook in een slimme tussenlaag van energiezuinige solid state disks voor het snelle lezen van data. Daardoor kan Nexenta volstaan met grote, langzaam draaiende opslagschijven die veel minder stroom verbruiken'. Omdat Nexenta is gebaseerd op open standaarden kunnen standaardcomponenten worden ingezet, zoals harde schijven. Ook dat maakt de oplossing kosteneffectief. Jacco van Achterberg, directeur van Inprove: 'Met behulp van onze expertise om het systeem in de loop van de tijd verder te tunen en uit te breiden en Nexenta's voortdurend groeiende productlijn is NPO ICT prima in staat verder op te schalen om de vraag de komende jaren te beantwoorden'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.