Kroes wil Europese internetmarkt

19 mei 2010

Neelie Kroes presenteert haar Digitale Agenda met zeven speerpunten, waaronder één open Europese digitale markt. Dit moet piraterij tegengaan en de economie stimuleren. Dat maakt de eurocommissaris bekend tijdens de presentatie van haar Europese plannen. Hierin zet Kroes uiteen dat een open digitale markt significant zal bijdragen aan de economische groei van de Europese Unie (EU). 'In the 21st century, information and communication technologies have a crucial role to play in creating sustainable jobs and boosting Europe's economic growth, as outlined in the Europe 2020 Strategy, and so contributing to our economic recovery and long-term prosperity. While the ICT sector is responsible for 5 per cent of European GDP it is responsible for no less than 50 per cent of our productivity growth. Digital technologies also have a key role to play in improving people's daily lives, for example in terms of increasing consumer choice, better access to information, entertainment and other services, improving healthcare and tackling environmental challenges like climate change', zo stelde ze op een persverklaring vanochtend. Zij benadrukt dat om het volledige potentieel uit de digitale belofte te halen, alle lidstaten, de IT-sector én grote economische spelers volledig moeten meewerken.

 


Kroes heeft zeven speerpunten. Als eerste en belangrijkste benadrukt ze het belang van een open internetmarkt. Die markt is in Europa enorm versplinterd omdat ieder land zijn eigen wetgeving hanteert. Dit werkt bijvoorbeeld de entertainmentindustrie tegen, die niet in één keer heel Europa kan bedienen. Veelal vereist het introduceren van een nieuwe dienst het maken van individuele afspraken met overheden en organisaties in diverse lidstaten. Ditzelfde geldt voor de telecommarkt. Volgens Kroes wordt er op dit moment vier keer zoveel legale muziek gedownload in de VS in verhouding tot de EU. Dit wordt veroorzaakt door de digitale barrières tussen de lidstaten. De EC is van plan die barrières te slechten door het verrekenen, managen en beheren van grensoverschijdende auteursrechten te versimpelen. Ook moet het makkelijker worden om online te betalen en te factureren. Naast het openbreken van de Europese internetmarkt bepleit Kroes open en interoperabele IT-standaarden. Dit is nodig om creativiteit en innovatie in die sector te bevorderen. Het Europese internet moet ook beter verdedigd worden tegen cyberaanvallen en datadiefstal. Zonder veiligheid vertrouwt de burger zijn digitale omgeving niet, redeneert Kroes. Dit kan mogelijk een meldplicht voor datalekkages met zich meebrengen. Verder zet Kroes zich in voor supersnel internet van 30 Mbps voor elke Europese burger, moet IT-innovatie en – onderzoek worden gestimuleerd én moet het volledige potentieel van de IT-sector worden benut. Kroes wil ook de Europese digibeten helpen gebruik te maken van de digitale technologie. Dertig procent van de Europese burgers, ongeveer 150 miljoen mensen, heeft volgens Kroes nog nooit gebruik gemaakt van het internet. 'We intend to measure progress on achieving these objectives with specific targets. For example: by 2013, broadband coverage for all EU citizens and, by 2020, fast broadband coverage at 30 Mega Bytes per second for all EU citizens, with at least half European households subscribing to broadband access at 100 Mega Bytes per second. By 2015, 50 per cent of the EU population should be shopping online, with 20% of the population using cross-border online services. By 2015, regular internet use increased from 60 per cent to 75 per cent, and in the case of disadvantaged people from 41per cent to 60 per cent. By 2015, halve the proportion of people who have never used the internet (from 30 per cent to 15 per cent). By 2015, 50 per cent of EU citizens should be using online public services, with more than half of them returning filled in forms via the internet. By 2020, doubling EU Member States' total annual public spending on ICT Research and Development to €11 billion. Ensuring rapid adoption and implementation of the measures necessary to meet the Digital Agenda's objectives is a tough challenge. In the coming months and years, my fellow Commissioners and I will work together with the EU's institutions and stakeholders at all levels in all Member States to make the Digital Agenda a reality. The digital world affects us all – there is no choice about that. But we can take the decision to use these changes to boost European growth, jobs and the well-being of our citizens. That is the decision the Commission is taking today, and we call on all those with a stake in this digital future for Europe to join us in moving forward'. Iets om ze op af te rekenen, dus. Of haar opvolger, als ze toch premier gaat worden na de verkiezingen…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.